Nastavljeno saslušanje svedoka za ubistvo Ćuruvije

Suđenje četvorici pripadnika Državne bezbednosti optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine, nastavljeno je u Specijalnom sudu u Beogradu svedočenjem nekadašnjeg kolege Predraga Krivokuće.

Predrag Krivokuća koji je sa drugim kolegama bio zadužen za praćenje Ćuruvije je posvedočio da su na dan ubistva dobili naređenje da obustave pratnju, neposredno pre ubistva.

Takođe je ispričao da su Ćuruviju videli poslednji put na 50 metara pre ulaska u pasaž gde je ubijen.

U nastavku suđenja treba da svedoči pripadnik DB Saša Đurđević, koji je poslednji video ubijenog novinara.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i pripadnik tog centra Ratko Romić, dok je Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo.

Prema optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

Ključni svedok u tom procesu je nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija nakon čijeg svedočenja je pokrenuta zvanična istraga protiv optuženih.

Ulemek takođe služi jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, Ivana Stambolića, zločina na Ibarskoj magistrali i nedela "zemunskog klana".

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 22. feb 2016, 15:28)
anonymous [neregistrovani]

Ćuruvija

Znamo svi da je Čuruviju ubio režim.Ko je direktan izvršilac ne znamo,Ovo što pišete to su samo pretpostavke.Nemate dokaza kao ni sud.Slavka više nema.Večna mu slava!!!On je samo jedan od cene kvazi demokratije u Srbiji.Vreme pokazuje u prilog tome.Ko zna koliko će još biti žrtava koje su htele da kažu istinu.A,mediji?Totalni mrak po direktivi vlasti!!!

(ponedeljak, 22. feb 2016, 14:59)
anonymous [neregistrovani]

Jos jedan "svedok", koji nije, nista....

....rekao, jer nista nije video, ni cuo, niti znao! Nastavak sledi, nekoliko narednih godina, kada se ocekuje da ce sve biti - razjasnjeno!