Читај ми!

Dačić: Oteti srpski državljani u Libiji ubijeni u vazdušnim napadima SAD

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da još nije potvrđena informacija da su srpski državljani - vezista u srpskoj ambasadi u Libiji Slađana Stanković i vozač Jovica Stepić, koji su oteti krajem prošle godine, ubijeni u vazdušnim napadima američkih snaga protiv ID, ali da je ta vest najverovatnije tačna. Dodaje da su porodice otetih državljana obaveštene o najverovatnijoj pogibiji.

Dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji, koji su oteti u novembru, poginuli su u američkim vazdušnim napadima na baze Islamske države kod libijskog gradu Sabrata, a čeka se zvanična potvrda libijskih organa i identifikacija, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

"Na žalost, mi smo juče popodne dobili informacije da je u tom napadu nastradalo više stranih državljana, među kojima su i dvoje službenika naše ambasade", rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

"Informacija još nije zvanično potvrđena od strane libijskih organa. Očekuje se identifikacija, ne možemo sa sigurnošću da potvrdimo, ali smo dobili fotografije koje jasno ukazuju da je ta informacija najverovatnije tačna", rekao je Dačić, navodeći da je Pentagon sinoć saopštio da su vazdušne snage izvršile napad u Libiji na ciljeve koji predstavljaju pretnju za SAD.

Prema Dačićevim rečima, reč je o vazdušnim napadima američkih aviona u kojima je poginulo više od 40 ljudi (Si-En-En navodi da je poginulo 49 osoba), a najveći deo nastradalih su Tunišani koji se nalaze u Libiji. Meta je bio kamp za koji se sumnja da pripada Islamskoj državi i "tu su bili smešteni strani državljani".

"Od BIA smo dobili informaciju o tačnoj lokaciji", rekao je Dačić. 

Kako je dodao, Vlada Srbije će tražiti objašnjenje od libijskih vlasti i SAD-a, a Vašingtonu će biti poslata nota.  

Dačić je istakao da nije bilo bombardovanja srpski državljani sigurno ne bi bili ubijeni, jer interes otmičara nije sigurno bio da ih ubiju. 

Dačić kaže da Ministarstvo spoljnih poslova i bezbednosne službe Srbije nisu imale nikakav kontakt sa otmičarima i da nisu nikad primile bilo kakve njihove zahteve, pa ni eventualno one finansijske prirode, niti su o tome sa bilo kim pregovarali.

"Mi smo imali kontakt samo sa libijskim službama i Ministarstvom spoljnih poslova, kao i sa stranim službama", naglasio je Dačić.

Kaže da su se razni navodni posrednici javljali porodicama, ali da nijedan od njihovih navodnih zahteva, bilo da je reč o finansijama, oružju ili svakakvim drugim temama, nikad nije mogao sa libijske strane da bude potvrđen.

"Tako da se o tome nikad nije ni moglo razgovarati", dodao je ministar Dačić na pres konferenciji.

Ministar je najavio tokom dana više detalja. 

Kaže da su o pogibiji obaveštene porodice naših službenika i da je sa njima razgovarao i premijer Aleksandar Vučić. Dodaje da će u narednim danima biti organizovan prevoz njihovih tela, sahrana u Srbiji i komemoracija u ministarstvu.

Načelnik bezbednosti BIA Ivan Todorov rekao je da se znalo gde je zgrada u kojoj su srpski državljani.

"Mi smo sa partnerskim službama došli do lokacije i grupe koja povezana sa ID, i u saradnji sa libijskom i partnerskim službama dobili informaciju", rekao je Todorov.

Todorov je naveo da su srpske obaveštajne službe i partnerske službe imale lokaciju na kojoj se nalaze i oteti i grupa odgovorna za njihovu otmicu, a da su lokalne vlasti čekale "pravi trenutak za ozbiljnu akciju".

Libijsko tužilaštvo je u saopštenju potvrdilo da je u Tripoli preneto oko 40-ak tela, među kojima su i dvoje srpskih diplomata, nastradalih u bombardovanju kod Sabrate. 

Prošle godine je 8. novembra u Libiji na kolonu vozila u kojoj je bio i ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica otvorena vatra a dva službenika ambasade vezista - Slađana Stanković i vozač Jovica Stepić su oteta.

Tom prilikom je ranjen jedan libijski državljanin, a ambasador nije povređen.

Oteti državljani Srbije nalazili su se u drugom automobilu.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво