Poternica za 14 Srba sa Kosova zbog ratnih zločina

Osnovni sud u Peći podigao je optužnicu protiv 14 Srba iz Kline koji se terete za teško krivično delo ratnog zločina počinjenog tokom 1999. godine na Kosovu i za njima je raspisana poternica.

Osumnjičeni Srbi su iz regiona Peći, a poternica za njima je dostavljena svim policijskim stanicama na Kosovu, uključujući kosovske prelaze i aerodrom u Prištini, javlja Radio Kontakt plus iz Kosovske Mitrovice.

Sud u Peći je ovu odluku doneo u saradnji sa kosovskim specijalnim tužiocem za ratne zločine, a krivično delo koje se osumnjičenim Srbima stavlja na teret kažnjivo je višegodišnjim zatvorom.

“Jedan broj osumnjičenih je po policijskim operativnim saznanjima van Kosova, dok se za druge osumnjičene ne zna prebivalište,” navodi se u poternici koja je dostavljena kosovskoj policiji od strane suda a u koju je Radio “Kontakt plus” imao uvid.

Neki od Srba za kojima je raspisana poternica nalaze se u inostranstvu.

Advokat Ljubomir Pantović izjavio je Tanjugu da kosovsko Specijalno tužilaštvo, koje ima nadležnost kada su u pitanju ratni zločini, ima jako puno predmeta u kojima se Srbi gone za ratni zločin i da ovaj slučaj iz Peći to potvrđuje.

“Sud je krivična dela kvalifikovao kao krivično delo ratnog zločina iz člana 152. kosovskog krivičnog zakona koji je na snagu stupio 1. januara 2013. godine.

Međutim, Pantović ukazuje na to da se ratni zločin može izvršiti samo tokom rata, a da su ovi izvršeni 1999. godine.

"Ovde dolazi u obzir samo primena Krivičnog zakona SRJ a ne kosovskog koji je restriktivniji mnogo"”, rekao je Pantović.

Dodaje da nije iznenađen.

"Imamo i “đakovačku grupu” od 15 lica za kojima postoji poternica. Nailazi jedan period u kojem ćemo se suočiti sa malom lavinom takvih krivičnih postupaka", rekao je Pantović.

broj komentara 9 pošalji komentar
(subota, 13. feb 2016, 18:57)
anonymous [neregistrovani]

Kratko jasno....

Tesko nama ovake pameti...i nesmemo nista da uradimo za nasu korist jer drugi odlucuju o nama.
Stop svemu hajdemo s vi dobrovoljno u provaliju...

(subota, 13. feb 2016, 18:21)
anonymous [neregistrovani]

optuznice

A gde su nase optuznice protiv Tacija,Haradinaja,Cekua i ostale ekilpe?!Sta radi nase tuzilastvo?

(subota, 13. feb 2016, 17:17)
gavrilo [neregistrovani]

specijalni rat

Nikad oni neće prestati da nas maltretiraju i kad naše ljude žele da osude za navodne zločine i kad prave zločine i zločince, nad srpskim narodom puštaju na slobodu.Onda se čude zašto im mi kao narod ne verujemo, a o prijateljstvu i da ne govorim.

(subota, 13. feb 2016, 15:37)
anonymous [neregistrovani]

Хајде

Сада можете већ једном да почнете да јурите и албанце над Србима пре па и 1999, а и касније за злочине који су учињени све до дана данашњег!?

(subota, 13. feb 2016, 15:16)
anonymous [neregistrovani]

Specijalni rat

Specijalni rat protiv Srbije se nastavlja.

(subota, 13. feb 2016, 14:56)
anonymous [neregistrovani]

Kako...

...odjednom 14 optužnica, a do sada ni reč. Sve je tu jasno, i sve po starom, jednostavno sa albancima je nemoguć dogovor, dok god amerima odgovara da nema stabilnosti. Srbija ne može priznati Kosmet, ameri ne žele stabilnu, a neutralnu, Srbiju, tako da tu još dugo neće biti trajnog rešenja. Da ameri žele to bi se relativno brzo rešilo.

(subota, 13. feb 2016, 14:46)
anonymous [neregistrovani]

Pitam

Pitam prvo vlast a onda i sve nas.Da li u svetu postoje neke druge vlade i centri moci koji odlucuju ili su to ovi isto sa kojima smo juce potvrdili dobre odnose i svaki dan su nam puna usta dobrih namera istih.

(subota, 13. feb 2016, 14:33)
anonymousgoca [neregistrovani]

rusenje vlade od strane Zapada

Ovo je direktan atak,na rusenje premijera Vucica,kao i pritisak da Srbija sto pre prizna Kosovo ,udalji se od bratske Rusije i natera u NATO!

(subota, 13. feb 2016, 13:30)
anonymous [neregistrovani]

Opet

Orkestrirani napad po nalogu Zapada na Srbe jer je na pomolu Nigerija koja preti dokazima za umesanost Tacija i ostalih u trgovini organima;