Obradović i saradnici oslobođeni optužbi za sprečavanje "Parade ponosa"

Viši sud u Beogradu oslobodio je vođu "Obraza" Mladena Obradovića i njegove saradnike optužbi za organizovanje i učestvovanje u sprečavanju održavanja "Parade ponosa" oktobra 2010. u Beogradu, kada su huligani divljali na ulicama grada lomeći izloge i sukobljavajući se sa policijom.

Ovo je druga prvostepena presuda u ovom slučaju, a prvu kojom je Mladen Obradović bio osuđen na dve godine zatvora, a ostali od šest meseci do godinu dana zatvora 2013. godine, ukinuo je Apelacioni sud u Beogradu i naložio da se suđenje ponovi.

I na novu, današnju prvostepenu presudu postoji pravo žalbe Apelacionom sudu.

Među 13 optuženih za nasilničko ponašanje koji su danas oslobođeni jeste i Obradovićeva supruga Jelena, kao i Miloš Popović, Marko Lazarević, Dušan Ilić, Igor Marinković, Nikola Vidović, Srđan Savović i Aleksandar Živković, Dobrica Radonjić, Damir Grbić, Krsto Milovanović, Mladen Milosavac i Goran Andrejev.

Obradović se tereti da je kao sekretar udruženja građana Srpski otačastveni pokret "Obraz" početkom oktobra 2010, kao kolovođa zajedno sa ostalim pripadnicima te organizacije, održavao sastanke u cilju dogovora oko sprečavanja održavanja "Parade ponosa".

To je kako se sumnja, učinjeno u okviru kampanje "Čekamo vas" kako bi izazvali mržnju i netrpeljivost zasnovanu na diskriminatorskom osnovu.

U sukobima protivnika gej parade i policije, 10. oktobra 2010. godine u Beogradu je povređena 141 osoba. Privedeno je 207 ljudi.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 12. feb 2016, 21:01)
Srpska posla! [neregistrovani]

Nema toga koji nece biti pomilovan ili...

rehabilitovan!-"Jer smo tako u mogucnosti!"

(petak, 12. feb 2016, 20:40)
anonymous [neregistrovani]

Trebalo je i ranije

... da ga oslobode. Secam se da su tada s njim uhapsili i njegovu trudnu suprugu samo zato sto su izasli da na demokratski nacin protestvuju protiv parade. Neko ima pravo da paradira, a neko nema pravo da na miran nacin iskaze svoje nezadovoljstvo ? Demokratija za jedne vazi, a za druge ne.

(petak, 12. feb 2016, 20:25)
Наше име [neregistrovani]

Страшно

Апсолутно невероватно...

(petak, 12. feb 2016, 18:32)
Rade [neregistrovani]

Parada ponosa

Ko ima bolji standard, Srbija ili Nemacka?