Lekar iz Nigerije pristaje da svedoči pred srpskim istražiteljima

Nigerijski lekar Filip Ndžemanze pristaće da srpskim istražiteljima dostavi dokaze i svedoči o trgovini organima u koju je uključen bivši vođa OVK Hašim Tači, piše "Blic".

"Stojim iza svake reči koju sam izgovorio protiv Tačija i Okoroče (milijarder i guverner Imo oblasti u Nigeriji). Sve informacije i dokaze o ilegalnoj trgovini organima spreman sam da podelim sa bilo kojom zvaničnom institucijom, uključujući i srpsko tužilaštvo",rekao je Ndžemanze.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine uputilo je juče nadležnim organima Nigerije zahtev za obavljanje razgovora sa doktorom Ndžemanzijem, lekarom koji je izjavio da je Tači, zajedno sa Rohasom Okorocom, trgovao organima otetih Srba na Kosovu i Metohiji.

Na taj način, kako se precizira, započeo je postupak koji će omogućiti saslušanje lica koje ima eventalna saznanja o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i na severu Albanije.

Tužilaštvo je u ovom predmetu saslušalo do sada 160 svedoka.
U saradnji sa Specijalnim istražnim timom Euleksa, uz podršku institucija Srbije, saslušano je više od 200 svedoka na prostoru Srbije.

Specijalni istražni tim sprovodi istragu u više zemalja o zločinima OVK na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2000. godine, koje će epilog dobiti pred nedavno formiranim Sudom za OVK u Hagu.

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 12. feb 2016, 10:24)
anonymous [neregistrovani]

Cemu cekanje?

Onog momenta kada je ovaj lekar izjavio da je spreman da svedoci, naši islednici su vec trebali da budu u avionu na putu za Nigeriju. Sa ovakvim tipovima nema sale.

(petak, 12. feb 2016, 10:11)
anonymous [neregistrovani]

@Šteta

Ako se taj čovek ne boji tog tamo njihovog kriminalca (i ministra, u isto vreme!?), šta ga se tiče Tači? On je već zabo prst u oko krupnijim zverkama.

Nek mu je bog u pomoći, kao i svim hrabrim ljudima. Još je Makjaveli zaključio da se ni jedan diktator ne može zaštititi od "rešenog pojedinca", koji se ne boji za vlastiti život.

(petak, 12. feb 2016, 10:09)
оптимиста [neregistrovani]

Надам се да је трка почела раније

И да је јавност о свему обавештена кад су неки значајнији кораци већ обављени.

(petak, 12. feb 2016, 09:49)
rssi [neregistrovani]

Šteta

Skromno mislim da se to tako ne radi. Trebalo je prvo iobaviti razgovor i svedočenje sa svedokom i sakupiti sve relevantne dokaze pa možda tek onda otići u javnost. Ovako, uopšte me ne bi čudilo, da svedok završi kao i svi svedoci protiv Tačija ili Haradinaja. Zaista mi nije jasno, da naša država ne zna da u tišini odradi dobar posao za sebe. Kao da ne znamo sa kim imamo posla. Toliko su ljudi poslali pod zemlju, jedan manje ili više za njih nije problem.Oni nemaju izbora A mrtva usta ne govore. Šteta.

(petak, 12. feb 2016, 09:31)
anonymous [neregistrovani]

Сведок

Плашим се да је овим себи потписао пресуду.