Читај ми!

Srbija traži saslušanje u Nigeriji o kosovskoj vezi u trgovini organima

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije uputilo je nadležnim organima Savezne Republike Nigerije zahtev za obavljanje razgovora sa dr Filipom Ndžemanzeom, lekarom koji je izjavio da je Hašim Tači zajedno sa Rohasom Okoročom trgovao organima otetih Srba na Kosovu i Metohiji.

Tužilaštvo je danas, u skladu sa odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći, preko Ministarstva pravde Republike Srbije, započelo postupak koji će omogućiti saslušanje lica koje ima eventualna saznanja o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i na severu Albanije.

Tužilaštvo je u ovom predmetu saslušalo do sada 160 svedoka. Na ovom predmetu intenzivna saradnja odvija se i sa Specijalnim istražnim timom Euleksa, koji je, uz podršku institucija Republike Srbije, saslušao više od 200 svedoka na prostoru Srbije.

Specijalni istražni tim sprovodi istragu u više zemalja o zločinima OVK na Kosovu i Metohiji u periodu od 1998. do 2000. godine, koje će epilog dobiti pred nedavno formiranim Sudom za OVK u Hagu.

U tekstu nigerijske novinske agencije "Naij" o trgovini ljudskim organima, koji je objavljen pre nekoliko dana, indirektno se pominje bivši kosovski premijer Hašim Tači.

Agencija je objavila da je guverner nigerijske države Imo Ročas Okorča optužen da je trgovao organima i u tom poslu sarađivao sa kriminalcima iz Turske, Hrvatske i sa Kosova.

Optužbe je iznela Nigerijska medicinska asocijacija, koja je navela da prvi put u istoriji Vlada učestvuje u trgovini organima.

Predstavnik asocijacije Filip Ndžemanze rekao je da guverner države Imo koristi državne resurse kako bi održavao mrežu trgovine organima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво