Читај ми!

Advokat odbrane Lazarevića osporio tonske zapise

Glavnim pretresom u Specijalnom sudu je nastavljeno suđenje nekadašnjem šefu kabineta ministra unutrašnjih poslova Branku Lazareviću i još trojici okrivljenih za odavanje poverljivih policijskih informacija Darku Šariću, koji se tereti za krijumčarenje kokaina i pranje novca.

Advokat optuženog Lazarevića, Veran Zečar, u uvodnom izlaganju osporio je validnost tonskih zapisa i zatražio njihovo izuzimanje iz predmeta, navodeći da su nezakonito nastali i da su neblagovremeni za izvođenje dokaza.

Rekao je da će odbrana dokazati da Lazarević nije član nikakve kriminalne grupe, kao ni da nije izvršio delo odavanja službene tajne.

Zvečar je rekao da se nijedan tonski zapis ne može koristiti kao dokaz, jer, su, kako je naveo, protivpravno nastajali, nadzorom komunikacija Štrpca, nezakonitim ozvučenjem Mila Jerkovića, jer nije postojala naredba za ozvučenje Jerkovića, tada poznatog policiji.

Dodao je da se Jerković pojavljivao kao običan svedok, te da nikako nije mogao nikako biti prikriveni islednik, ističe da je bio nezakonito ozvučen i da je nezakonito podstrekivao na krivična dela.

Smatra da sud na samom početku mora doneti odluku o tonskim zapisima i transkriptima i insistira da se oni pre iznošenja dokaza odbrane, izuzmu iz spisa predmeta.

Takođe je pokrenuo i pitanje zastarelosti za krivično delo zločinačkog udruživanja za okrivljenog Lazarevića.

Branilac optuženog Borisa Gare Mladen Magdalenić u uvodnom izlaganju pridružio se kolegi Zečaru u ocenama i naveo da je kompletna optužnica nejasna i paušalna, kao i činjenični opis koji se stavlja ne teret njegovom klijentu, te zato ne može da se izjasni o njoj.

"Nejasno je kada je radnja preduzeta uopšte, odakle tužiocu podatak da je informacija neovlašćeno preneta, koja služba je u pitanju, tužilac pominje UBPOK, koji tada nije postojao, nejasno je i koje je mesto u pitanju, nama ništa nije jasno. Ne možemo da se izjasnimo ni na jedan navod, jer je sve potpuno nejasno", rekao je Magdalenić.

Tužilac Saša Ivanić rekao je da su zakonito pribavljeni svi dokazi, među kojima su i razmenjene SMS poruke i prisluškivani razgovori optuženog Rodoljuba Radulovića sa Brankom Lazarevićem, Darkom Šarićem, ali i sa bivšim ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem.

Ivanić je rekao da je u spisima utvrđeno kada su donete naredbe, da su ispoštovani svi zakonski rokovi, kao i da nema govora o zastarelosti, te je predložio sudu da kao neosnovane odbije predloge odbrane i da se suđenje nastavi. 

Na početku suđenja u novembru Lazarević i ostali optuženi - advokat Radovan Štrbac i policajac Boris Gara - negirali su svoju krivicu, dok je optuženi Rodoljub Radulović zvani Miša Banana u bekstvu i njemu se sudi u odsustvu.

Oni se terete da su tokom 2008. i 2009. prenosili poverljive policijske informacije Šariću pre pokretanja zvanične istrage za šverc kokaina u oktobru 2009. godine.

U optužnom predlogu se navodi da je Gara Lazareviću prenosio ključne podatke o praćenju Šarićeve grupe, nakon čega je Lazarević te informacije prosleđivao Štrpcu i Raduloviću, a oni Šariću.

Sledeće ročište zakazano je za 10. mart u 10 sati.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи