Naoružani islamisti uhapšeni ispred manastira Visoki Dečani

Četvorica naoružanih islamista uhapšeni sinoć ispred glavne kapije manastira Visoki Dečani, saopštio iguman manastira Sava Janjić. Kosovske institucije treba da se pozabave uzrocima verskog ekstremizma, rekao direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić.

"Incident se dogodio oko 21 časa. Uhapšeni su došli pred ulaz u manastir u belom golfu registracije Uroševca (05). U zajedničkoj akciji kosovske policije i Kfora nakon legitimisanja i pretresa vozila pronađeno je da su uhapšeni (četvorica kosovskih Albanaca iz četiri različita dela Kosova: Gnjilana, Uroševca, Prizrena i Đakovice) posedovali naoružanje (kalašnjikov sa tri okvira municije i pištolj). U vozilu je takođe nađena i literatura islamističke sadržine", navodi se u saopštenju Save Janjića.

Dvojica od uhapšenih su imali bradu i obrijanu glavu kao i pantalone sa kratkim nogavicama, što je karakteristično za vahabiste.

Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava je potvrdio da se monasi i osoblje koje radi u manastiru osećaju sigurno i da je ovaj incident još jedan pokazatelj da je prisustvo snaga KFOR-a koji obezbeđuje manastir od suštinskog značaja za bezbednost ovog objekta, svetske kulturne baštine Uneska.

Kosovska policija negira da su uhapšeni imali nameru da napadnu manastir i bratstvo manastira, već da slučaj tretiraju kao ilegalno posedivanje oružja.

U manastiru kažu da se radi o pokušaju prikrivanja incidenta i da policija još nije kontaktirala monaštvo manastira iako je od hapšenja prošlo gotovo 24 sata. 

U oktobru 2014. godine na dve kapije i na pomoćnim objektima manastira Visoki Dečani ispisani su grafiti ISIS i AKSH, a samo četiri meseca pre toga i grafiti UČK.

Istraga policije do sada nije dala nikakve rezultate ali je prisustvo KFOR-a od tada višestruko povećano kao i kontrola celog prostora oko manastira koji je zona visokog bezbednosnog rizika.

Manastir Visoki Dečani je oružano napadan četiri puta nakon završetka rata. Samo jedan od napada je istražen i jedan kosovski Albanac je 2007. godine osuđen zbog napada na manastir na dve i po godine zatvora.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da incident kod manastira Visoki Dečani opominje i upozorava da institucije na Kosovu treba da se pozabave uzrocima verskog ekstremizma koji ugrožava budućnost svih na Kosovu.

"Ovaj incident, opominje i upozorava na potrebu da se institucije i politička klasa u Prištini, umesto nepostojećom pretnjom u vidu Zajednice srpskih opština i kosovskometohijskih Srba, pozabave društvenim uzrocima verskog ekstremizma koji ugrožava budućnost svih koji žive na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić za agenciju Beta.

Udruženje Đakovčana ocenilo je da je incident kod manastira Visoki Dečani uperen protiv civilizacije, poštovanja ljudskih prava i slobode veroispovesti.

To udruženje je pozvalo sve međunarodne institucije u Prištini da preduzmu sve mere za zaštitu, jer je "taj incident napad i na sve institucije u Prištini".

"Incident koji je mogao da ima tragične posledice, nesumnjivo je uperen protiv evropske slobode i verske tolerancije. Smatramo da su Visoki Dečani, koji se nalaze na listi svetske baštine Unesko, kao i ostali manastiri na udaru ekstremista, koji napadom na njih, pokušavaju da obezvrede nasleđene tekovine svetske civilizacije", ocenilo je Udruženje Đakovčana u saopštenju.

broj komentara 7 pošalji komentar
(nedelja, 31. jan 2016, 22:53)
anonymous [neregistrovani]

mir

Bogu hvala sto nisu uspeli u svom naumu.

(nedelja, 31. jan 2016, 19:36)
anonymous [neregistrovani]

Re: Eeeeee....

jadno , da se ne zna , veliko slovo ,veliko ime , Car Lazar , ....znao je I Car ,I svi drugi ,za sta su se borili , a ima ih koji bi samo da Im drugi ostvaruju , grade ,kupuju ,zaradjuju ....sve na gotovo da dobiju....

(nedelja, 31. jan 2016, 18:24)
Чича из Шумадије [neregistrovani]

Ово је само пробни балон

По обичају, ово је само испитивње терена, неко зло и то велико се спрема... нису ти албанци са КиМ сами дошли, већ им је неко рекао, тај који ће да их и заштити од казне, подмукло као увек, група, по мраку... 

(nedelja, 31. jan 2016, 17:38)
Воронцов [neregistrovani]

Шта чине покровитељи Косова за безбедност ?

Опште је познато да је творац Косова НАТО и уопште Запад. И шта они чине за безбедност и против криминализације друштва? Буја насиље, дрога , терористичке ћелије, слободно се одлази на ратишта на Блиском истоку, терористичке групе слободно се организују и ходају по Косову. Шта друго могу закључити него да такво стање одговара творцима Косова.

(nedelja, 31. jan 2016, 15:03)
M.N.DUJOVSKI [neregistrovani]

Prva Lasta

"Jedna lasta ne cini prolece, ali rado je se secamo"-Narodna Poslovica
Od narodnih poslovica mozemo uciti: jos vise paznje cemo posvetiti svakom ko nasrne na pravoslavlje...Udruzeni, razume se

(nedelja, 31. jan 2016, 14:05)
anonymous [neregistrovani]

eeee

e care lazare za sta si se ti borio....

(nedelja, 31. jan 2016, 13:37)
anonymous [neregistrovani]

I šta sad...?

... nikom ništa... Naoružani islamisiti ostaće nekažnjeni, a Evropa neće ni saznati za ovaj incident.

Laku noć, Srbijo.