Naoružani islamisti uhapšeni ispred manastira Visoki Dečani

Četvorica naoružanih islamista uhapšeni sinoć ispred glavne kapije manastira Visoki Dečani, saopštio iguman manastira Sava Janjić. Kosovske institucije treba da se pozabave uzrocima verskog ekstremizma, rekao direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić.

"Incident se dogodio oko 21 časa. Uhapšeni su došli pred ulaz u manastir u belom golfu registracije Uroševca (05). U zajedničkoj akciji kosovske policije i Kfora nakon legitimisanja i pretresa vozila pronađeno je da su uhapšeni (četvorica kosovskih Albanaca iz četiri različita dela Kosova: Gnjilana, Uroševca, Prizrena i Đakovice) posedovali naoružanje (kalašnjikov sa tri okvira municije i pištolj). U vozilu je takođe nađena i literatura islamističke sadržine", navodi se u saopštenju Save Janjića.

Dvojica od uhapšenih su imali bradu i obrijanu glavu kao i pantalone sa kratkim nogavicama, što je karakteristično za vahabiste.

Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava je potvrdio da se monasi i osoblje koje radi u manastiru osećaju sigurno i da je ovaj incident još jedan pokazatelj da je prisustvo snaga KFOR-a koji obezbeđuje manastir od suštinskog značaja za bezbednost ovog objekta, svetske kulturne baštine Uneska.

Kosovska policija negira da su uhapšeni imali nameru da napadnu manastir i bratstvo manastira, već da slučaj tretiraju kao ilegalno posedivanje oružja.

U manastiru kažu da se radi o pokušaju prikrivanja incidenta i da policija još nije kontaktirala monaštvo manastira iako je od hapšenja prošlo gotovo 24 sata. 

U oktobru 2014. godine na dve kapije i na pomoćnim objektima manastira Visoki Dečani ispisani su grafiti ISIS i AKSH, a samo četiri meseca pre toga i grafiti UČK.

Istraga policije do sada nije dala nikakve rezultate ali je prisustvo KFOR-a od tada višestruko povećano kao i kontrola celog prostora oko manastira koji je zona visokog bezbednosnog rizika.

Manastir Visoki Dečani je oružano napadan četiri puta nakon završetka rata. Samo jedan od napada je istražen i jedan kosovski Albanac je 2007. godine osuđen zbog napada na manastir na dve i po godine zatvora.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da incident kod manastira Visoki Dečani opominje i upozorava da institucije na Kosovu treba da se pozabave uzrocima verskog ekstremizma koji ugrožava budućnost svih na Kosovu.

"Ovaj incident, opominje i upozorava na potrebu da se institucije i politička klasa u Prištini, umesto nepostojećom pretnjom u vidu Zajednice srpskih opština i kosovskometohijskih Srba, pozabave društvenim uzrocima verskog ekstremizma koji ugrožava budućnost svih koji žive na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić za agenciju Beta.

Udruženje Đakovčana ocenilo je da je incident kod manastira Visoki Dečani uperen protiv civilizacije, poštovanja ljudskih prava i slobode veroispovesti.

To udruženje je pozvalo sve međunarodne institucije u Prištini da preduzmu sve mere za zaštitu, jer je "taj incident napad i na sve institucije u Prištini".

"Incident koji je mogao da ima tragične posledice, nesumnjivo je uperen protiv evropske slobode i verske tolerancije. Smatramo da su Visoki Dečani, koji se nalaze na listi svetske baštine Unesko, kao i ostali manastiri na udaru ekstremista, koji napadom na njih, pokušavaju da obezvrede nasleđene tekovine svetske civilizacije", ocenilo je Udruženje Đakovčana u saopštenju.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво