Oliver Ivanović odveden u zatvor

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović odveden je iz kućnog pritvora u pritvorsku jedinicu u Kosovskoj Mitrovici, potvrdio je za Radio Beograd advokat Nebojša Vlajić. Apelacioni sud u Prištini prvi put je pokazao da može da radi brzo ali kada treba doneti odluku na štetu Olivera Ivanovića, rekao je Vlajić.

Advokat Olivera Ivanovića Nebojša Vlajić rekao je za Radio Beograd da je Apelacioni sud u Prištini usvojio žalbu javnog tužioca i kućni pritvor, u kome se Ivanović nalazio poslednja četiri meseca, zamenio sudskim pritvorom.

Vlajić kaže da je ovakvo rešenje očekivano kao i da su ga očekivali u toku ove nedelje.

"Apelacioni sud u Prištini prvi put je pokazao da može da radi brzo kada treba doneti odluku na štetu Olivera Ivanovića. Na naše žalbe odlučivali su u roku od dve do tri nedelje, a ovo je bilo ekspresno", istakao je Vlajić.

Odluku o sudskom pritvoru Ivanović je dočekao kod kuće, poštujući rešenje o kućnom pritvoru, bez ikakve želje da pobegne iako je znao kakvo se rešenje može doneti, rekao je Vlajić. 

"To govori da on nije imao nameru da beži i da će ovaj postupak dovesti do kraja", rekao je Vlajić.  

Ivanovićev advokat je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je pritvor za kazne teže od pet godina obavezan, ali je napomenuo i da je kućni pritvor takođe pritvor, istakavši da je to i mišljenje prvostepenog veća.

Ipak, kako kaže, tužilac se žalio, ali je napomenuo da na rešenje o pritvoru nije moguće uložiti žalbu.

"Prema tome, mi se ne možemo žaliti i sačekaćemo da se napiše i nama dostavi prvostepena presuda i u toj žalbi ćemo se osvrnuti i na pritvor", rekao je Vlajić.

Ivanović je osuđen u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici na devet godina zatvora zbog krivičnog dela ratnog zločina počinjenog u tom gradu 1999. godine.

GI SDP: Euleks nastavlja da maltretira Ivanovića  

Građanska inicijativa SDP saopštila je da se nastavlja brutalno maltretiranje njihovog lidera Olivera Ivanovića, od strane, kako su ocenili, "političke inkvizicije pod nazivom Euleks". 

Najnovijom odlukom da se kućni pritvor zameni sudskim pritvorom dokazuje se da pravo i pravda nisu merilo kojim se Euleks vodi u ovom političkom procesu, smatraju u toj stranci.

"Podsećamo da u situacijama kada je odlučivao po žalbi odbrane Apelacioni sud je svoje odluke donosio sa zakašnjenjem. U ovom slučaju to su učinili za svega par dana", navode iz te inicijative.

Činjenica da je ovu odluku Ivanović sačekao u porodičnom domu govori o njegovoj nameri da nastavi borbu za svoju slobodu, ali i slobodu svih onih Srba koji se u budućnosti budu našli u rukama onih kojima je politički interes ispred pravde i istine, navodi se u saopštenju.

Iz Građanske inicijative SDP pozvali su građane da sutra u 11 časova prisustvuju protestu koji će biti održan na trgu "Šumadija" u Kosovskoj Mitrovici i javno izraze neslaganje zbog, kako su naveli, političkog terora kojima su izloženi od strane Euleksa.

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 29. jan 2016, 08:01)
. [neregistrovani]

Ponizenja i bezakonje nad Srbima je nazalost beskrajno

Govorimo o Evrope, od ljudskih prava, demokratija

i pravno. Ali sta je stvarnost za nas Srbe?

Jednostranost i trajno nepravda nad Srbima -

ruzna moda u nekim delovima Evrope!

(četvrtak, 28. jan 2016, 22:16)
Чича из Шумадије [neregistrovani]

О чему ми преговарамо у Бриселу

Кад нам на правди Бога затварају наше људе... није јасно, чемути преговори, нисмо ми држава треће класе.  

(četvrtak, 28. jan 2016, 22:12)
anonymous [neregistrovani]

Granica

Dö koje granice tolerancije moze Srbija då idé i dozvoljava sve ovo. ?

(četvrtak, 28. jan 2016, 19:37)
anonymous [neregistrovani]

Бог му помогао

да се извуче из затвора где иду обични криминалци и лопови!

(četvrtak, 28. jan 2016, 14:52)
anonymous [neregistrovani]

Правда за Оливера

Срамота шта раде нашим људима, ово је знак немоћи државе и међународне заједнице, једино Путин и Русија могу да промене овај неправедни свет.

(četvrtak, 28. jan 2016, 14:47)
anonymous [neregistrovani]

ovo je vise o katastrofe za sudstvo.....

rade sta hoce I svi sute.....pa valjda se trebao ispostovati rok za zalbu I zadrzati bar postojece stanje dok rok za zalbu traje......izgleda znaju da mogu kako hoce I to uporno dokazuju cijeloj Srbiji.....I politicarima naravno.....
zao mi j sto je to jos jedan u nizu Srba koji se zrtvuje zbog ulaska u EU......