Oslobođen Srđan Babić, otet u Libiji

Srđan Babić, koji je otet u Libiji prošle godine, pušten je i na putu je za Beograd, javile su "Večernje novosti".

Posle desetomesečnog pritvora, 12. januara oslobođen je srpski državljanin Srđan Babić, uhapšen 29. marta 2015. godine u Libiji.

Oslobađanje je usledilo angažovanjem BIA u saradnji sa partnerskim službama uz veliku kooperativnost libijske obaveštajne službe LIF, saznaje RTS.

Babić se trenutno nalazi na putu za Beograd i njegov dolazak se očekuje narednih dana.  

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je srpski državljanin Srđan Babić, uhapšen prošle godine u Libiji, sada na slobodi i da se trenutno nalazi u La Valeti, na Malti.

"Upravo sam završio telefonski razgovor sa premijerom Malte Džozefom Muskatom i on me je obavestio da je naš državljanin Srđan Babić, koji je radio za austrijsku kompaniju u Libiji i kojeg su delovi libijskih paravojnih formacija optuživali za određene stvari, konačno na slobodi", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Babić više nije u Tripoliju i sada se nalazi na teritoriji Malte, u La Valeti.

Vučić je izrazio zahvalnost premijeru Malte, iskrenom prijatelju Srbije, njihovoj službi, pripadnicima srpske službe bezbednosti na dobrom poslu, kao i engleskim i američkim prijateljima.

Premijer je naveo da će Srbija nastaviti da radi sa svim sestrinskim, prijateljskim službama u svetu i povodom još dvoje preostalih srpskih državljana u Libiji, i izrazio uverenje da će u narednom periodu i tu biti ostvareni pozitivni rezultati.

"To nije uvek lako, ne bih da u ovom trenutku govorim o razlozima. Možda je čak bolje da u javnosti ne govorim o tome zbog čega je Babić bio zadržavan, ali ono što je važno za njegovu porodicu – on se ovog trenutka nalazi u glavnom gradu Malte i sasvim sigurno i sasvim izvesno dolazi u Beograd i vraća se svojoj kući", zaključio je Vučić.

Kako je u avgustu prošle godine saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, vlasti u Tripoliju su 30. marta 2015. uhapsile Babića, zajedno sa jednim austrijskim i dvojicom jordanskih državljana, u okviru istrage o radu kompanije "Argus". 

Babić, bivši telohranitelj Zorana Đinđića, radio je u Tripoliju kao ekspert te francuske kompanije, koja se bavi poslovima fizičkog obezbeđivanja diplomatskih i privrednih misija u Libiji.

Babić je javnosti poznat kao čovek koji na jedinom snimku posle atentata na premijera zaustavlja automobile u Nemanjinoj ulici kako bi smrtno stradali premijer brzo bio prevezen u Urgentni centar.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 12. jan 2016, 18:12)
anonymous [neregistrovani]

Ako, ako

Milo mi je da je oslobodjen, zelim mu bolju srecu na poslu, do sada mu nije bila naklonjena.