Šabac, pacijent ubio medicinsku sestru

Preminula medicinska sestra Ljubinka Popović (55) koju je u šabačkom domu zdravlja nožem ubo pacijent Vukašin Vilotić (40). Napadač je uhapšen i određeno mu je zadržavanje od 48 časova.

Težak i tužan dan za porodicu nastradale Ljubinke, za zdravstveni sistem Srbije, za Šabac. Četrdesetogodišnji Vilotić je sa Psihijatrijskog odeljenja došao po lekove, ali je sa sobom, u dom zdravlja, poneo i nož.

Zbog toga što je bila pauza, doktorka je bila van ordinacije, ali ne i medicinska sestra, koja je pacijentu rekla da mora da sačeka da prođe pauza. Usledio je tragičan događaj.

Ljubinku je našla servirka Slobodanka Pejić, bila je na podu prijemnog odeljenja u lokvi krvi. Kada je počela da vrišti, ostalo osoblje se okupilo, a Vukašin Vilotić je ostao mirno da sedi u čekaonici.

"Sama, odmah pored vrata je ležala, i malo je nogama mrdnula. Ja sam se povukla, uplašila sam se. Kuhinjski nož bio je bačen između njenih nogu", priča Slobodanka.

Medicinska sestra je kasnije preminula od zadobijenih rana u Urgentnom centru.

Vilotić je uhapšen u čekaonici, a posle uviđaja, prema rečima tužioca, određeno mu je zadržavanje od 48 časova, posle čega će biti saslušan u Višem javnom tužilaštvu.

U Šapcu svedoče da uhapšeni već ima dosije i zatvorsku kaznu zbog saobraćajne nesreće u kojoj je nastradalo dete, kao i da je reč o problematičnoj osobi koja koristi narkotike.

"Ovo je strašno šta nam se desilo, mi smo toliko izloženi tim napadima, ni krivi ni dužni", kaže medicinska sestra Vesna Đukić.

Samo prošle godine prijavljeno je 12 napada na medicinske radnike. 

"Sto puta su me pljunuli kroz onaj otvor, radim 36 godina, znam kako treba. Ja sam tu zbog njih, ali ljudima prekipi, nema opravdanja ni za povišen ton. Ja sam se pre sedam, osam meseci jedva izvukla, otišla sam na bolovanje jer je čovek hteo da me povredi", priča medicinska sestra Svetlana Grujičić iz šabačkog Doma zdravlja.

Zaštitnik građana Saša Janković pokrenuo je postupak kontrole, kako bi utvrdio da li su bilo koji državni organ ili služba načinili propust i da li je bilo moguće sprečiti tragediju.

Dom zdravlja Šabac saopštio je da je ubistvo medicinske sestre strašna tragedija. U saopštenju se zahteva od svih nadležnih da zdravstveni radnici budu zaštićeni i dobiju status službenog lica.

Radmila Ugrica, predsednica Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije, kaže da je Komora duboko potresena vešću da je nastradala koleginica Ljubinka Popović.

"Ljubinka Popović je medicinska sestra koja je obavljala svoju humanu dužnost i baka troje unučadi, nije koristila svoju pauzu na koju je imala pravo, i nesrećnim slučajem je pacijent ušao i učinio ovo teško krivično delo. Duboko žalimo što se desilo sve ovo, i nadamo se da je poslednji nesrećni događaj koji se desio medicinskim sestrama, tj. svim zdravstvenim radnicima", poručije Ugrica.

Predstavnici Ministarstva zdravlja i Lekarske komore Srbije osudili su napad i najavili da će do kraja nedelje biti formirana komisija koja će raditi na svim slučajevima napada.

Direktorka Lekarske komore Srbije Vesna Jovanović rekla je da je ta komora tražila da lekari dobiju status službenog lica.

"Međutim, mislim da to nije od prioritetnog značaja u ovom trenutku, već je potrebno da Visoko veće tužilaca ili Savet sudstva izmene Krivični zakonik i uvedu kao zasebno delo napad na lekara ili napad na zdravstvenog radnika koji bi bio tako tretiranon da tužilac po sluzbenoj tužnosti goni počinioca", napominje Jovanovićeva.

Krivični zakonik za teško ubistvo predviđa kaznu do 40 godina zatvora, ali i precizira da će onaj ko ubije osobu koja radi posao od javnog značaja, a to je i zdravstvena delatnost, biti kažnjen zatvorom od 30 do 40 godina. 

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво