Bajatović se nagodio s Tužilaštvom, uplatio novac u humanitarne svrhe

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović nagodio se s tužilaštvom i uplatio u humanitarne svrhe 200.000 dinara, čime je odbačena krivična prijava koju je protiv njega podnela Agencija za borbu protiv korupcije, a za istu sumu, kako pišu "Večernje novosti", krivicu je "izbrisao" i bivši član Upravnog odbora EPS Živojin Vuletić.

Primenom načela oportuniteta (nagodbe), prijave su odbačene, uz "presudu" da određeni iznos uplate kao humanitarnu pomoć.

Ova dva funkcionera, čiji su slučajevi dobili epilog tokom prošle godine, dobili su prijave zbog osnovane sumnje da su namerno izbegli da Agenciji prijave kompletan spisak imovine i prihoda ili su u svojim raportima napisali netačne podatke.

Zakon je, inače, propisao da za krivično delo prikrivanja imetka ili davanja lažnih podataka sledi zatvorska kazna od šest meseci do pet godina. U Agenciji, međutim, ukazuju da se nagodba sve češće koristi da bi se funkcioneri "amnestirali" od prave odgovornosti.

Pred Agencijom traje postupak protiv Bajatovića i zbog sumnje da je u sukobu interesa jer, osim što obavlja funkciju prvog čoveka "Srbijagasa", sedi u još nekoliko fotelja.

Na osnovu navoda Agencije, zbog neprijavljivanja imovine, ranije su podnete i krivične prijava protiv nekadašnjeg poslanika Dragana Tomića, a postupci traju protiv bivšeg člana Vlade Vojvodine Gorana Ješića i poslanika DS-a u Skupštini Srbije Dragana Šutanovca.

Funkcioneri neretko krše i zakonsku odredbu koja propisuje rokove za slanje imovinskih karti. Često im se dešava da "zaborave" da podnesu izveštaj o imetku, posebno kad napuste funkciju.

"Volela bih da su se neki slučajevi završili drugačije, a ne odbacivanjem naših krivičnih prijava protiv funkcionera posle njihove uplate, takoreći, zanemarljivih iznosa u humanitarne svrhe", izjavila za Novosti direktorka Agencija za borbu protiv korupcije Tatjana Babić.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 11. jan 2016, 20:06)
anonymousRadoje Ivanovic [neregistrovani]

r

Sramota.