U najvećoj akciji borbe protiv korupcije uhapšeno 80 osoba

Najveća akcija u borbi protiv korupcije okončana je hapšenjem 80 osoba, navodi se u saopštenju MUP-a. Među uhapšenima i bivši ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević, bivša direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković, pomoćnici ministara, direktori javnih preduzeća, biznismeni. Uhapšeni oštetili budžet za oko 100 miliona evra. Policijsko zadržavanje određeno za osam osoba.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u koordiniranoj akciji na teritoriji cele Srbije, u saradnji sa nadležnim javnim tužilaštvima i poreskom policijom, uhapsili su 80 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su od 2004. godine počinili više krivičnih dela u oblasti finansijskog kriminala i korupcije, navodi se u saopštenju MUP-a.

Na saslušanju u Tužilaštvu za organizovani kriminal su bivši ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević i još sedmoro osumnjičenih.

Ministar policije Nebojša Stefanović je ranije danas na konferenciji za novinare u Palati "Srbija" rekao da je u opsežnoj akciji MUP-a i nadležnog Tužilaštva uhapšeno 79 osoba zbog korupcije u 20 različitih slučajeva i dodao da se za još pet osoba traga.

Stefanović je naveo da su podnete krivične prijave protiv još 39 lica, a najveće zloupotrebe bile su u vezi sa malverzacijama sa građevinskim zemljištem.

Prema njegovim rečima, akcije su sprovedene u cilju sprečavanja finansijskog kriminala i korupcije, kao i zloupotreba u državnim organima, a da je protiv uhapšenih podneto i više krivičnih prijava zbog osnovane sumnje da su od 2004. do danas počinili više krivičnih dela.

Reč je o krivičnim delima pranja novca, zloupotreba položaja, falsifikovanja isprava, falsifikovanja službenih isprava, navođenja na overavanje neistinitog sadržaja, primanja mita, nesavesnog rada u službi i zloupotreba u proceduri javnih nabavki. 

"Materijalna šteta budžetu Srbije, AP Vojvodine, Dunav osiguranju, Železari Smederevo itd. je sedam milijardi i 800 miliona dinara, što je više od 100 miliona evra", rekao je Stefanović i dodao da je šteta naneta i Gradu Beogradu, Republičkoj direkciji za imovinu i drugim organima.

Ministar na konferenciji nije govorio puna imena uhapšenih, već samo njihove inicijale. 

Među uhapšenima je i bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva S. M. (Slobodan Milosavljević - prim. red), sedam pomoćnika ministara, direktori javnih preduzeća, više bivših i sadašnjih predsednika opština, biznismeni.

Takođe, među uhapšenima je i bivša direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Z. M. (Zorana Marković - prim. red). Kako navode beogradski mediji, uhapšen je i biznismen Željko Žunić, vlasnik "Beohemije".

(Ovde možete pročitati kompletno saopštenje MUP-a)

Uhapšena su i dvojica bivših pomoćnika nekadašnjeg ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede D. P. i D. S., bivši direktor Dunav osiguranja M. J. i sadašnji pokrajinski sekretar za finansije Z. R. - bivši direktor Regionalnog centra Poreske uprave Novi Sad, kao i bivši zamenik direktora Republičke Direkcije za imovinu M. I. i bivši sekretar za urbanizam N. K.

Prema rečima Stefanovića, uhapšen je i bivši predsednik opštine Mladenovac, kao i sadašnji i bivši predsednici opštine Ada.

Kako je naveo, među uhapšenima su i bivši direktor Uprave za poljoprivredno zemljište Z. J., bivši direktor SRC Pionirskk grad M. L., bivši zamenik direktora Azotare M. G., kao i predsednik Skupštine PP Banovo brdo P. F. i predsednik UO Delta investment Beograd Z. S. 

Prema rečima ministra, jedan od najvažnijih ciljeva vlade je borba protiv korupcije, u čemu se neće stati i neće biti pošteđenih.

"Javnost može da očekuje da policija nastavi intenzivno da radi na rasvetljavaju slučajeva i neće dozvoliti da se bilo ko izvuče", rekao je Stefanović.

Najveći deo tereta podnele su krimininalistička policija i beogradska policija, a sa tužilaštvom se intenzivno radilo na rasvetljavanju tih slučajeva u prethodnim mesecima, dodao je ministar.

Stefanović je rekao da je reč o vrlo čvrstim dokazima, istakavši da su istrage vođene u različitim periodima, ali finalizacija je obavljena poslednjih godinu dana.

"U poslednjih godinu dana smo za sva dela prikupljali finalne dokaze i najveći deo posla je tada urađen", rekao je ministar.

Stefanović je podsetio da od kad je on ministar nijedna krivična prijava nije odbačena. 

Slobodan Milosavljević je od 2001. do 2004. godine bio ministar za trgovinu, turizam i usluge. Od 15. maja 2007. godine do 7. jula 2008. bio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Nakon prestanka ministarske funkcije imenovan je za direktora, a u decembru 2004. godine izabran je za predsednika Privredne komore Srbije.

Zorana Marković bila je direktorka Agencije za borbu protiv korupcije od 2009. do 2012. kada ju je Odbor Agencije za borbu protiv korupcije razrešio sa ove funkcije nezadovoljan njenim radom. 

Protiv Željka Žunića su Alfa banka i Vojvođanska banka podnele krivične prijave Višem tužilaštvu.

Među uhapšenima je Mila Jezdimirović, bivša Dačićeva savetnica i direktorka "Dunav osiguranja" od 2009. do kraja 2012. godine. Ona je važila za kadar SPS, a kako je tada navedeno ostavku na mesto direktora je podnela iz ličnih razloga. U jednom od intervjua datih nakon ostavke rekla je da je trpela stalne pritiske da nekome dodeli zaposlenje ili posao na tenderu.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво