Tužžilac osporavao alibi Ivanoviću

Tokom iznošenja završne reči na suđenju lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću i još četvorici Srba u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici, tužilac je navodima iskaza svedoka osporavao alibi optuženih za događaje za koje ih terete optužnicom. Advokat Olivera Ivanovića Nebojša Vlajić ocenio je da je tužilac u svojoj završnoj reči izneo ličnu interpretaciju događa koji su predmet optužbe.

Tužilac je između ostalog rekao da tužilaštvo veruje da su optuženi krivi te da će se baviti činjenicama.

Govoreći o prvoj tački optužnice, događaju od 14. aprila 1999. godine kada je u južnom delu Kosovske Mitrovice ubijeno 20 Albanaca, tužilac je između ostalog rekao da su neki svedoci prepoznali Ivanovića tog dana.

Međutim, na osnovu navoda i prepričavanja iskaza svedoka, što je učinio tužilac, proizilazi da je Ivanović nosio četiri različite vrste uniformi, od plave policijske, preko maskirne do zimske i zelene.

Tužilac je naveo i da je tužilaštvo zaključilo da opis radnih obaveza koje je u svom iskazu dao Ivanović nije kredibilan te da ne veruju da je morao svakog dana biti na poslu u upravi kompanije Feronikl u Prištini.

Takođe, rokovnike sa ubeležnim radnim obavezama koje je podneo Ivanović, tužilaštvo ne smatra za dokaz.

Tužilac je rekao da su dostavili dokaze da je Feronikl bio vojno skladište te da veruju da Ivanović nije pomagao Albancima već da je bio uključen u njihovo deportovanje ka Albaniji.

Tužilaštvo veruje i da je Ivanović bio pripadnik srpskih vojnih ili paravojnih snaga od 1998. do juna 1999. godine, a tužilac je kazao i da je priznao da je tokom tog perioda bio pripadnik rezervnog policijskog sastava.

Te informacije, prema rečima tužioca, podržao je i svedok "y" koje u svom iskazu naveo da je Ivanovića nekoliko puta video u Vučitrnu u uniformi.

Po drugoj tački optužnice, za događaj od 3. februara 2000. godine, kada je u severnom delu Kosovske Mitrovice ubijeno nekoliko Albanaca, tužilac je naveo da tužilaštvo veruje da je Ivanović bio jedan od osnivača "Čuvara mosta", za koje veruju da su bili umešani u događaje obuhvaćene drugom tačkom optužnice.

Tužilac je rekao da je očigledno da okrivljeni mogu biti oslobođeni, ali da je siguran da će u presudi biti prihvaćeno da su nezakonite aktivnosti MUP-a u suprotnosti sa Kumanovskim sporazumom bile do te mere produžene da je MUP pružao podršku u ubistvima koja su se dogodila 3. februara 2000.godine u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Tužilac je naveo da su Ivanovića te noći nekoliko svedoka videla "u središtu događaja navedenog u optužnici" i da ga je i svedok "y" video te večeri na ulici.

Tokom iznošenja završne reči, tužilac je navodeći iskaze svedoka osporavao alibi i ostale četvorice optuženih, tvrdeći da su alibiji kontadiktorni u odnosu na iskaze svedoka.

Planirano je da advokati odbrane Ivanovića i Dragoljuba Delibašića, Nebojša Vlajić i Miodrag Brkljač svoje završne reči iznesu u četvrtak, 17. decembra, i petak, 18. decembra.

Dokazni postupak završen je tokom prošle nedelje.

Oliver Ivanović je sudskom veću podneo zahtev za promenu bezbednosnih mera i zahtev za posetu crkvi u Kosovskoj Mitrovici 19. decembra. Tužilac je rekao da nema prigovor za posetu crkvi pod uslovom da policijska pratnja bude diskretna.

U sudskom procesu koji se vodi protiv Ivanovića i još četvorice Srba saslušano je 55 svedoka, a suđenje je počelo 18. decembra prošle godine.

Ivanović je optužen za krivično delo ratnog zločina počinjenog nad civilima tokom 1999. i 2000. godine.

Optužnicom su obuhvaćeni i penzionisani pukovnik MUP-a Srbije Dragoljub Delibašić, Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović, koji su optuženi za ubistvo i pokušaj ubistva.

Međunarodnim sudskim većem Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici predsedava sudija Euleksa Roksana Komša iz Rumunije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво