Vojni veštak: U Srebrenici počinjen masovni zločin

Vojni veštak odbrane Mitar Kovač potvrdio je na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, da su srpske snage, u julu 1995, počinile "masovni zločin" nad Muslimanima.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svedok Mitar Kovač rekao je da su srpske snage počinile masovni zločin, ali nije precizirao koje su tačno srpske snage počinile zločin nad srebreničkim Muslimanima.

Pozvan od tužioca Adama Vebera da navede primer zločina nad Muslimanima, general Kovač odgovorio je da je bilo još manje poznatih zločina tokom rata.

General Mladić (73), ratni komandant Vojske Republike Srpske, optužen je za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana, u danima pošto je ta vojska, 11. jula 1995, zauzela enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Na tvrdnju zastupnika optužbe da su "hiljade civila ubijene u Sarajevu", Kovač je uzvratio konstatacijom da "postoje različite brojke" o muslimanskim i srpskim žrtvama u gradu.

"Ukupno je stradalo 10.400 civila u Sarajevu - i Muslimana i Srba", tvrdio je Kovač, i precizirao da je "na sarajevskom ratištu stradalo 5.500 muslimanskih vojnika i 2.700 srpskih vojnika" i da to znači da je bilo zločina.

Tužilac Veber dokazivao je, pozivajući se na dokumente, da je VRS držala Sarajevo "u opsadi da bi primorala neprijatelja da kapitulira".

Mladićev veštak, međutim, ostao je pri iskazu da je VRS držala Sarajevo "u blokadi" koja je bila "vojno legitimna".

"Razlika je u tome što blokada ne prisiljava one unutra da napuste grad. To je legitimna vojna radnja, koju preduzimaju sve vojske", istakao je veštak.

Kovač je rekao i da je "netačna" tužiočeva sugestija da su srpski snajperisti nastojali da "rašire strah" među civilima u Sarajevu.

Optužnica generala Mladića tereti i za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-1995.

Kovač je ostao i pri navodu iz svog ekspertskog izveštaja da su odgovornost za stradanje civila u Sarajevu snosile tamošnje vlasti i oružane snage, koje ih nisu sklonile iz zone borbi, na šta su bile obavezne po međunarodnom i ratnom pravu.

Veštak odbrane je tvrdio da su stradanju doprineli i građani tako što su se "neodgovorno ponašali" i kretali u radnoj zoni.

Upitan na koji način su bili neodgovorni građani koji su izašli na ulice u potrazi za vodom, Kovač nije odgovorio direktno, ali je ponavljao da je njegova primedba ograničena na civile na samoj liniji fronta.

Tužilac Veber citirao je reči generala Mladića da će granatirati Sarajevo dok ne "izludi" one koji su u gradu, a vojni veštak odbrane prokomentarisao je da je to "pežorativni izraz za neutralisanje ljudi koji se brane, klasično neutralisanje cilja".

Svedok je sugerisao i da, tokom rata u BiH, nije bilo etničkog čišćenja, i rekao da je "razdvajanje između tri vojske značilo i razdvajanje između tri naroda u tom građanskom ratu".

"Na sve tri strane, isto su preseljavani narodi na teritoriju pod kontrolom svoje vojske. Došlo je do deobe naroda, da li je bilo prisilno, pod pritiskom paravojnih formacija...", rekao je Kovač, ali nije dovršio rečenicu.

Kovač je kasnije, pod pritiskom VRS, rekao da je bilo "pod pritiskom sve tri vojske".

Pošto ga je zastupnik optužbe podsetio da je prvi i sveobuhvatni ratni cilj, koji je Skupština RS proklamovala u maju 1992, bilo razdvajanje Srba od Muslimana i Hrvata, Kovač je rekao da su početne formacije naoružanog naroda razdvojile narode, a vojske su, kako kaže, zatekle takvo stanje.

Na tužiočevu tvrdnju, zasnovanu na dokumentima bosanskih Srba, da je VRS "osvajala teritorije silom", svedok je uzvratio da su "sve tri vojske osvajale silom u tom građanskom ratu".

General Mladić optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Veber pitao je Kovača da li se slaže sa ocenom oficira VRS Luke Dragičevića, takođe svedoka Mladićeve odbrane, da su Srbi "genetski jači, bolji, lepši i pametniji" od bosanskih Muslimana.

"Ne, sasvim suprotno. To je jedan narod, a dve vere, a ta vera je stvorila naciju. Ne delim takve stavove, to su uvredljivi termini i istorijski netačni", odgovorio je Kovač.

Sa druge strane, tvrdio je da su Muslimani "istorijski" Srbi koji su preuzeli islam kao veru.

Ispitivanje vojnog veštaka, tužilaštvo će okončati sledeće nedelje, nakon što u ponedeljak, 23. novembra, iskaz da drugi svedok odbrane.

Optužnica generala Mladića tereti i za uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca, 1995. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара