Vujačić: Nisam zakopavao tela u masovnu grobnicu kod Prijedora

Iskazom svedoka Dragana Vujičića, odbrana Ratka Mladića opovrgavala je pred Haškim tribunalom optužbu da je Vojske Republike Srpske odgovorna za masovne grobnice u rudniku Tomašica kod Prijedora.

Prema podacima Međunarodne komisije za nestala lica, tokom ekshumacija, koje su završene prošle godine, iz primarne grobnica u Tomašici i sekundarne u Jakarinoj Kosi pronađena su i identifikovana 604 tela.

Haško tužilaštvo u procesu generalu Mladiću dokazuje da su to bili Muslimani iz okolnih sela, koje je VRS ubila tokom akcije etničkog čišćenja prijedorskog kraja u proleće i leto 1992. godine.

Prema optužnici koja generala Mladića (73), tadašnjeg komandanta VRS, tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, taj progon je u Prijedoru imao razmere genocida.

Svedok odbrane Vujičić, koji je tokom rata bio inžinjerac Prijedorske brigade VRS, izjavio je da nikada nije dobio nikakvu naredbu koja bi se odnosila na rudnik Tomašica.

Po Vujičiću, građevinske mašine kojom je raspolagala ta brigada "nikada nisu bile korišćene za pokopavanje tela".

Negirajući da je ikada bio u Tomašici, svedok je izjavio da je za masovnu grobnicu "prvi put čuo iz medija kada su tela ekshumirana".

Odgovarajući na pitanja tužilaca, Vujičić je potvrdio da je u proleće i leto 1992. njegova jedinica koristila mehanizaciju rudnika Ljubija, u čijem sastavu su bili površinski kopovi Tomašica i Jakarina Kosa, ali samo za "probijanje puta ka Gradačcu".

Svedok je rekao da nikada nije bio u Tomašici i da nije znao šta se tamo događa. "Nismo bili nikada. Nisam znao ništa do iskopavanja. Uopšte nisam znao ni za logore, pošto sam non-stop bio na ratištu", naveo je Vijičić.

Na sličan način, Vujičić je odgovorio i na sugestiju zastupnice optužbe da ne može znati koliko je teških mašina ostalo u Tomašici i kako su upotrebljavane.

Upitan da li može isključiti mogućnost da su ti rovokopači i buldožeri u Tomašici bili korišćeni za pokopavanje leševa, svedok je rekao: "To ne znam, nije mi poznato, zato što sam na terenu bio non-stop".

Na dodatno pitanje Mladićevog branioca Branka Lukića da li je inžinjerija Prijedorske brigade gradila neki put u okolini grada u maju 1992. Vujičić je odgovorio odrečno.

Posle Vujičićevog svedočenja preko video-veze, tužioci su nastavili da unakrsno ispituju vojnog veštaka odbrane Mitra Kovača. General Kovač je na pitanja tužilaštva odgovarati i sutra.

General Mladić optužen je i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи