Dmičić: Izetbegović sprovodio Islamsku deklaraciju

Svedok odbrane Mile Dmičić izjavio je na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom da je Alija Izetbegović, kao predsednik Predsedništva BiH, sprovodio svoju Islamsku deklaraciju, kao "program islamizacije muslimanskog naroda", u cilju dominacije u nezavisnoj BiH.

Prema oceni Dmičića, koji je do izbijanja rata, s proleća 1992. godine, bio generalni sekretar Predsedništva BiH, takva politika bila je oličena u Izetbegovićevoj predratnoj izjavi "o žrtvovanju mira za stvaranje suverene, nezavisne i samostalne BiH".

"Duh Islamske deklaracije je dolaženje do samostalne, suverene i nezavisne BiH... izvan jugoslovenske federacije, bilo cele ili krnje", rekao je svedok.

Napomenuo je, međutim, da Izetbegović "otvoreno nije pokazivao da je za sukob" i da je, pre propasti međurepubličkih pregovora o opstanku Jugoslavije, "delovao mirotvorno".

Opširno citirajući Islamsku deklaraciju, objavljenu 1979. godine, Mladićev branilac Branko Lukić pitao je svedoka "koliko je Izetbegović bio otvoren za neislamske ideje".

Dmičić je, primećujući da je Izetbegović bio "mudar i pripremljen politički lider", odgovorio: "Islamski poredak moguć je samo kada jedan narod ima dominaciju".

Citat iz Islamske deklaracije, koji je pročitao advokat Lukić, da "Muslimani mogu ginuti samo s imenom Alaha na usnama i u slavu islama", svedok je prokomentarisao: "Stiče se utisak o neprihvatanju zapadnih demokratija, jer one kvare islam... Srž je da bi BiH trebalo da bude organizovana kao društvo u kojem će biti zaštićeni interesi islama".

Mladićev advokat naveo je, tokom Dmičićevog iskaza, da se Izetbegović u svojoj deklaraciji zalagao i za "ujedinjenje svih Muslimana i stvaranje islamske federacije" na globalnom nivou.

Upitan "kako su Srbi gledali na ovaj dokument 1990-91-92", svedok je rekao: "Imali su strah i podozrenje prema sadržaju i poruci Islamske deklaracije o saživotu i učešću neislamskog stanovništva u zajedničkoj državi".

Tužioci nisu imali pitanja za Dmičića, ali je predsedavajući sudija Alfons Ori ukorio odbranu zato što je od svedoka o činjenicama tražila da analizira Islamsku deklaraciju kao da je veštak.

Branilac Lukić odvratio je da raspravno veće "od početka suđenja nastoji da odbranu spreči da u dokaze uvede Islamsku deklaraciju".

Sudija Ori najoštrije je odbacio tu optužbu, pozivajući odbranu da delove dokumenta, koje smatra bitnim, uvede u dokaze na propisan način. Sledeći svedok odbrane iskaz će dati sutra.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić optužen je za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca, 1992-95. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи