Kijac potvrdio da je izdao lažne isprave osumnjičenima za ubistva u Srebrenici

Svedočeći u odbranu Ratka Mladića, bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Kijac potvrdio je pred Haškim tribunalom da je 1996. izdao lažne isprave osumnjičenjima za masovna ubistva u Srebrenici, kako bi mogli da se sklone u Srbiju.

Dragan Kijac je rekao da je "to bilo sasvim u redu", u skladu sa saradnjom obaveštajno-bezbednosnih organa Vojske Republike Srpske i MUP RS.

Zahtev da se osmorici pripadnika Desetog diverzantskog odreda VRS izdaju lične karte s lažnim identitetom, Kijac je, kako je potvrdio, dobio od pukovnika Petra Salapure, načelnika obaveštajnog sektora u Glavnom štabu VRS.

U zahtevu, koji je tužilac Artur Traldi tokom unakrsnog ispitivanja predočio svedoku, pisalo je i da su dokumenti s lažnim identitetima neophodni osobama koje je "optužio Haški tribunal". U to vreme, međutim, niko osim generala Mladića i predsednika RS Radovana Karadžića još nije bio optužen za genocid u Srebrenici pred sudom u Hagu.

"Ja 1996. nisam imao nikakvu obavezu da sarađujem s Haškim tribunalom", prokomentarisao je Kijac.

Među osobama koje su tada dobile lažni identitet od MUP RS bio je i Dražen Erdemović, koji je nedugo zatim priznao da je s drugim pripadnicima Desetog diverzantskog odreda učestvovao u streljanju oko 1.000 srebreničkih Muslimana na farmi Branjevo kod Zvornika, 16. jula 1995.

Prema optužnici koja generala Mladića (73) tereti za genocid u Srebrenici, srpske snage su u danima posle zauzimanja te enklave, 11. jula 1995. na više lokacija u okolini Zvornika streljale oko 7.000 muslimanskih muškaraca.

Zastupik optužbe prikazao je i dokument kojim general Mladić, tadašnji komandant VRS, 1996. daje ovlašćenje Erdemoviću i još trojici boraca iz istog odreda da otputuju u Srbiju.

Kijac je tvrdio da tada "nije imao nikakva saznanja o kojim se licima radi".

Na sugestiju predsedavajućeg sudija Alfonsa Orija da je izdavanjem lažnih dokumenata osumnjičenima "opstruisao rad Tribunala", Kijac je uzvratio: "Iz ove perspektive - da... Ali, tada sam postupao po zakonu RS".

Tužilac Traldi prikazao je u sudnici i tekst iz sarajevskih novina objavljen s proleća 1996. o Erdemovićevom priznanju da je ubio "bar 100 Muslimana". "To nisam čitao nikad", prokomentarisao je Kijac.

Iz istog vremena, zastupnik optužbe citirao je i beleške generala Mladića sa sastanka sa vrhovnim komandantom Karadžićem, neposredno posle posete BiH američke državne sekretarke Madlen Olbrajt.

Karadžić je, po Mladićevim zapisima, tada rekao da je za Olbrajtovu "priređen veliki šou" i da su "očekivali da će naći 1.200 tela u Pilici (selo kraj Branjeva), a našli su samo pet".
Upitan da li je Karadžić time komentarisao Erdemovićevo priznanje o masovnom ubistvu na Branjevu, Kijac je rekao: "Ne mogu to da potvrdim".

Danas započeto svedočenje, vojni veštak odbrane Mitar Kovač nastaviće u ponedeljak, 16. novembra.

General Mladić optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca, 1992-95. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво