Читај ми!

Kijac: SNB nije znao za zločine u Prijedoru

Svedočeći u odbranu Ratka Mladića, bivši šef Službe nacionalne bezbednosti (SNB) Republike Srpske Dragan Kijac izjavio je pred Haškim tribunalom da ta služba nije imala nikakve informacije o zločinima nad Muslimanima u Prijedoru tokom rata u BiH.

Prijedor je, po optužnici koja generala Mladića (73) tereti za progon nesrpskog stanovništva širom BiH, jedna od šest opština u kojima je taj progon imao razmere genocida.

 

Kijac je danas nastavio da odgovara na pitanja tužioca Artura Traldija u unakrsnom ispitivanju koje je, krajem oktobra, bilo prekinuto zbog iznenadne smrti drugog svedoka odbrane Dušana Dunjića u jednom haškom hotelu.

Na sugestiju tužioca da je znao za teške zločine koje su nad Muslimanima i Hrvatima u Prijedoru počinile srpske snage, Kijac je odgovorio da služba nije imali takvih saznanja i da nije istraživala ratne zločine.

Upitan da li je on kao ličnost znao za ta zlodela, svedok je uzvratio: "Pričalo se, međutim, SNB nije informisana svojim linijama o događajima u Prijedoru".

Odgovarajući na pitanje da li je znao da su muslimanske i hrvatski civile, srpske snage držale pod "kriminalnim uslovima" u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje u leto 1992, Kijac je rekao da je u to vreme bio načelnik sarajevskog centra SNB i da "nije imao informacije o događajima u Prijedoru".

Zastupnik optužbe predočio je potom zapisnik sa sastanka iz jula 1992. kojem je Kijac prisustvovao. Na tom sastanku, po zapisniku, tadašnji šef policije u Bosanskoj krajini Stojan Župljanin rekao je da se Muslimani sakupljaju i odvode u logore u kojima nema hrane, a uslovi su protivni međunarodnim konvencijama.

"Ja ne znam da li su bili logori ili sabirni centri, nisam bio tamo... Mi se nismo ništa pitali, naša nadležnost nisu bili logori", rekao je Kijac.

Na insistiranje tužioca i sudija da kaže da li je znao za nehumane uslove u logorima, svedok je rekao: "Generalno da, znao sam da postoje sabirni centri, sve ostalo nije dopiralo do mene".

Zbog zločina u logorima kod Prijedora i progona nesrpskog stanovništva, Tribunal je nepravosnažno osudio Župljanina na 22 godine zatvora. Na tu presudu, on je uložio žalbu.

U glavnom iskazu, prošlog meseca, Kijac je tvrdio da do 2000. godine nije znao da su, posle pada Srebrenice u julu 1995, snage bosanskih Srba počinile masovna ubistva muslimanskih muškaraca.

General Mladić optužen je i za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca, 1992-95.

Dokazni postupak odbrane na haškom procesu generalu Mladiću biće nastavljen sutra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво