Komandant SAJ-a svedočio protiv Škorpiona

Komandant SAJ-a, pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, potvrdio ulogu "Škorpiona" u ubistvu 19 kosovskih Albanaca u Podujevu 1999. godine.

Spasoje Vulević, koji je u vreme sukoba na Kosovu bio komandant voda Specijalne antiterorističke jedinice u Podujevu,  rekao je svedočeći na suđenju četvorici pripadnika te jedinice, da nije bio neposredni očevidac ubistva albanskih civila u dvorištu porodice Gaši, ali da je sve ukazivalo da su to uradili pripadnici Škorpiona, ne navodeći njihova imena.

"Čuo sam besomučnu pucnjavu iz pravca dvorišta jedne kuće. Prišao sam, a tamo su bili Škorpioni. Kada sam video šta se desilo počeo sam da vičem, a oni su spustili glave i gledali u zemlju", rekao je Vulević.

Naglasio je da nije video ko je pucao, ali da mu je "sve što se dogodilo govorilo da su Škorpioni ubili te civile" jer "nisu bili valjano obučeni i mentalno spremni za borbena dejstva".

Bivši komandant je kazao da je na samom ulazu u dvorište bio leš žene sa detetom i da je on sa lekarom pružao pomoć u izvlačenju ranjene dece koja su prebačena u Kliničko bolnički centar u Prištini.

Prema njegovim rečima, između 30 i 40 pripadnika jedinice Škorpioni, iz rezervnog sastava Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije došlo je u Podujevo 28. marta 1999. godine i vraćeni su istog dana u Prolom Banju.

Vulević je rekao da ne zna ko je izdao naredbu da se oni vrate, ali da pretpostavlja da je to bio bivši načelnik Resora javne bezbednosti i haški optuženik Vlastimir Rođa Đorđević.

Svedok Zoran Simović, tadašnji komandant beogradskog SAJ-a, rekao je na današnjem suđenju da ne zna ko je izvršio zločin u dvorištu porodice Gaši, ali da je celu jedinicu Škorpioni vratio za Prolom Banju.

Simović je kazao da mu je po dolasku na lice mesta, Vulević rekao da su to uradili Škorpioni i da je nakon toga izdao naredbu da se oni vrate odakle su došli o čemu je, kako je dodao obavestio Vlastimira Đorđevića.

Optuženi za taj zločin su Željko Đukić, Dragan Medić, Dragan Borojević i Miodrag Šolaja.

Optuženi se terete da su kao pripadnici jedinice Škorpioni, koja je dejstvovala u sastavu MUP-a Srbije, 28. marta 1999. godine pucali u 19 osoba među kojima je bilo žena i dece.

Petoro dece je preživelo zločin, a komanda MUP-a u Podujevu je odmah po saznanju o tom događaju povukla pripadnike jedinice Škorpioni sa Kosova i Metohije.

Zbog zločina u Podujevu, pripadnik te jedinice Saša Cvjetan je u junu 2005. godine pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora. Suđenje se nastavlja 10. novembra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво