Читај ми!

Tribunal: Momir Nikolić oslobođen prošlog leta

Haški tribunal je saopštio da je još prošlog leta prevremeno oslobodio bivšeg oficira Vojske Republike Srpske Momira Nikolića, iako on nije odslužio dve trećine kazne od 20 godina zatvora zbog progona Muslimana iz Srebrenice.

Odlukom predsednika Tribunala Teodora Merona, Momir Nikolić je iz zatvora u Finskoj pušten 1. jula prošle godine, a ta odluka Tribunala držana je u tajnosti do danas, kada je objavljena, prenosi Beta.

Nikolić, koji je bio načelnik za bezbednost Bratunačke brigade VRS, bio je prvi srpski oficir koji je pred Tribunalom, u maju 2003. godine, priznao da je kriv zbog učešća u sprovođenju operacije sistematskog ubijanja oko 7.000 muslimanskih muškaraca i deportacije žena i dece iz Srebrenice.

Prvostepenom presudom Nikolić je bio osuđen na 27 godina zatvora, ali je apelaciono veće Tribunala delimično usvojilo njegovu žalbu i izreklo mu pravosnažnu presudu od 20 godina.

Momir Nikolić je bio ključni svedok optužbe u procesima protiv optuženih za genocid i druge zločine u Srebrenici – Radovana Karadžića, Ratka Mladića, oficira VRS predvođenih Vujadinom Popovićem i Ljubišom Bearom i drugih.

U pritvoru Tribunala, Nikolić je bio od 2002, kada je uhapšen u BiH, a 2007. je prebačen na izdržavanje kazne u Finskoj.

Donoseći odluku o prevremenom puštanju Nikolića na slobodu, predsednik Tribunala Meron je u obzir uzeo povoljan izveštaj finskih vlasti o Nikolićevoj rehabilitaciji, ali i ocenu haškog tužilaštva da je Nikolić u značajnoj meri sarađivao.

Sudija Meron je procenio da ti argumenti u korist oslobađanja pre isteka kazne imaju veću težinu od veoma teške prirode zločina u kojima je Nikolić, po sopstvenom priznanju, učestvovao i činjenice da on nije izdržao dve trećine kazne, što je do sada u praksi Tribunala bio uslov za prevremeno puštanje na slobodu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво