Читај ми!

Tužioci pobijali tvrdnju Mladićeve balističarke

Tužioci na haškom procesu generalu Ratku Mladiću opovrgavali su tvrdnju veštaka odbrane za balistiku Zorice Subotić da su modifikovane avio-bombe, koje je 1994-1995 na Sarajevo ispaljivala Vojska Republike Srpske, bile precizne i da su pogađale zone u kojima su bili vojni ciljevi.

Tužilac Adam Veber dokazivao je da su takvi improvizovani projektili padali i 250 metara od nameravane mete u gradskim četvrtima, prenosi Beta.

Subotićeva je prihvatila da to može da se desi, napomenuvši da su "to najveća odstupanja".

Tvrdeći da je u jednom od incidenata navedenih u optužnici modifikovana avio-bomba pala čak 450 metara od cilja, zastupnik optužbe pitao je svedokinju smatra li to prihvatljivim.

"Ne, to je jedina od 16 bombi koje smo analizirali, koja je izašla iz balističkih očekivanja", odgovorila je Subotićeva.

Zastupnik optužbe pobijao je iskaz Subotićeve da je 7. aprila 1995. modifikovana avio-bomba bila ispaljena na osnovnu školu u Hrasnici zato što je u njoj bio štab jedne brigade ABiH.

Na Veberovu sugestiju da su u blizini bili razmešteni vojni posmatrači UN i da bi oni znali za vojne položaje muslimanskih snaga, balističarka je uzvratila: "Logično".

Negirala je da je tada eksplodirala bomba od 250 kilograma i pošto joj je tužilac predočio da je to potvrdio komandant Ilidžanske brigade VRS koji je projektil ispalio.

Subotićeva je ostala pri iskazu da "niko nije povređen" u eksploziji modifikovane avio-bombe u istom području 1. jula 1995. uprkos predočenom izveštaju sarajevske policije da su dve osobe bile teško ranjene, a nekoliko građana lakše povređeno.

Pogodak takvog projektila u jednu stambenu zgradu, Subotićeva je predstavila kao posledicu rikošeta od zgrade TV Sarajevo u kojoj je, po njenoj tvrdnji, takođe bio štab ABiH.

Po tužiocu Veberu, nije bilo moguće da projektil, koji nose četiri rakete, rikošetira od zgrade.

Odbrana generala Mladića nastaviće sutra svoj dokazni postupak.

Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida i  uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca, 1992-1995.

Prema optužnici koja generala Mladića (73), ratnog komandanta VRS, tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, modifikovane avio-bombe bile su izuzetno neprecizne i razorne i pogađale su civilne objekte.

U eksplozijama tih projektila u Sarajevu poginulo je 11 osoba, teško povređeno četvoro, a lakše ranjeno 39 ljudi.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво