Jatov avion skliznuo sa piste u Istanbulu

Niko od putnika nije povređen kada je avion Jata, koji je leteo za Istanbul, sleteo sa piste na aerodromu Ataturk i zaglavio se u blatu. Svih 125 putnika i šest članova posade bezbedno evakuisano. Mehaničari JAT tehnike i predstavnici Jata sa turskim vazduhoplovnim vlastima treba da utvrde uzroke incidenta i stepen oštećenja letelice.

Avion kompanije Jat, tipa boing 737-300, koji je leteo za Istanbul skliznuo je sa piste na aerodromu Ataturk i zaglavio se u blatu, potvrđeno je Radio-televiziji Srbije u sedištu kompanije u Beogradu.

Svi putnici su dobro, potvrđeno je našoj televiziji u sedištu Jata, a turski zvaničnici saopštili su da je svih 125 putnika i šest članova posade bezbedno evakuisano.

Avion Jat Ervejza iskliznuo je sa piste u 11.25 časova, prilikom rulanja posle sletanja na aerodorom Ataturk.

Turski dnevnik Hurijet na svom sajtu objavio je da je avion skliznuo 50 metara od piste zbog kišnog vremena i da je došlo do oštećenja letelice.

Kako su kamere turske televizije zabeležile i jednog starijeg čoveka na nosilima, u Jatu smo dobili objašnjenje.

"Posada je primenila sve neophodne mere, a među putnicima su bila i dva putnika sa posebnim potrebama koji su bezbedno napustili avion uz pomoć stepenica koje su bile primaknute avionu", rekla je Mirjana Dragović iz Jata.

Mehaničari JAT tehnike i predstavnici Jata sa turskim vazduhoplovnim vlastima treba da utvrde uzroke incidenta i stepen oštećenja letelice.

Prema proceduri, kapetan vazduhoplova koji je učestvovao u incidentu, može da da izjavu tek za 24 sata ovlašćenim osobama.

Pre toga, utvrdiće se kakvi su bili meteorološki uslovi tokom leta, da li je poštovana procedura sletanja i koliko je bilo vode na pisti.

Turske agencije javljaju da je upravo velika količina vode na pisti uzrok incidenta.

Drugi avion Jat ervejza, večeras, po planu, leti na redovnoj liniji Istanbul - Beograd.

broj komentara 16 pošalji komentar
(ponedeljak, 05. okt 2009, 22:45)
Superman [neregistrovani]

Cudno

Pogledajte ovu sliku...


Avion 737 ne moze da stoji na mekoj zemlji a da ne utone u nju...
Na slici se ne vidi pista sto znaci da je ona iza kamere, takodje i pravac aviona pokazuje da je ona iza kamere a od aviona do piste nema nikakvih tragova u travi...

(ponedeljak, 05. okt 2009, 09:47)
Jana preko okeana. [neregistrovani]

JAT je naj naj naj-bolji.

Letela sam sa raznim avio kompanijama,ali JAT je nezamenjiv.Zao mi je da se to dogodilo,ali i dalje verujem da je JAT prva liga i kad bih bila veza Beograd Vancouver i opozit putovala bih nebrojeno puta.Pozdrav i SRECNI buduci Jatovi letovi bez incidenata.

(nedelja, 04. okt 2009, 22:10)
anonymous [neregistrovani]

subject

hvala na podrshci ......

(nedelja, 04. okt 2009, 22:08)
anonymous [neregistrovani]

vesna

bravo za tebe .....volim kada neko ovako razmislja .....

(nedelja, 04. okt 2009, 21:30)
anonymous [neregistrovani]

ne znam

ne zna se pise odvojeno .....naucite da pisete anonimni covece pa dajte komentar......a onda putujte

(nedelja, 04. okt 2009, 20:46)
Ivan [neregistrovani]

Valjda imaju osiguranje

Kakvo stajanje države iza kompanije?!!
Na čiji račun? Poreskih obveznika, naravno!

Valjda su imali osiguranje, pa neka im osiguranje plati odštetu.

(nedelja, 04. okt 2009, 20:07)
mehanicar [neregistrovani]

nista strasno

sreca u nesreci, moglo je i gore da bude. Cak ni escape slides nisu aktivirali, tad bi se mozda i neko povredio. Zelim JAT-u sto pre da se izvuce iz "krize"! Pozdrav iz SWISS-a

(nedelja, 04. okt 2009, 19:31)
zoran [neregistrovani]

avion JATa

Sve sami strucnjaci komentarisu,sacekajte zvanicno i strucno misljenje posle istrage.

(nedelja, 04. okt 2009, 19:05)
anonymous [neregistrovani]

Avion je imao detaljan pregled

Ja kako sam cuo, avion je detaljno pregledan i servisiran pre leta tako da nema sanse da je kvar u pitanju a i kvar bi se manifestovao drugacije. U pravu je covek za akvaplaning 100%.

(nedelja, 04. okt 2009, 18:58)
Ivan [neregistrovani]

Desava se

Koliko prosle godine Lufthansin avion je isto zbog tzv. "akvaplaninga" sleteo s piste na Beogradskom aerodromu. Dakle, i pored treniranosti posade - desava se da avion, zbog pomenutog fenomena, sklizne. Verovatno je problem u losem odvodu vode sa piste (zaprljani odvodi, vec se desavalo na tom aerodromu) te je bila malo veca kolicina vode koja je dovela do klizanja aviona - pri akvaplaningu avion se tesko moze kontrolisati i pri malim brzinama. Ovo nema apsolutno nikakve veze sa ispravnoscu aviona, vec sa losim stanjem same piste ili rulne staze.