Читај ми!

Oficir UN: Granatu na Markale mogla da ispali Armija BiH

Bivši pripadnik UN Pol Konvej rekao je na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom da je krajem 1995. u okolini Sarajeva otkrio minobacački položaj Armije BiH s kojeg je tog leta, po odbrani, mogla biti ispaljena granata na sarajevsku pijacu Markale.

General Mladić (73), tadašnji komandant Vojske Republike Srpske, optužen je za granatiranje pijace Markale u kojem su 28. avgusta 1995. ubijene 43 osobe, a ranjeno 75 građana, prenosi Beta.

Po optužnici, granata je na pijacu bila ispaljena s položaja Vojske RS, u okviru kampanje artiljerijskih i snajperskih napada kojim je 1992.-95. godine terorisala stanovništvo Sarajeva.

Irski oficir Konvej u to vreme bio je vojni posmatrač UN na punktu južno od Sarajeva, između položaja Armije BiH i VRS.

Svedok je rekao da je 28. avgusta 1995. oko 11 sati čuo nekoliko prigušenih detonacija i da je nedugo zatim ugledao dim koji se vije iznad Markala i uverio se da je pogođeno gradsko područje.

"Nisam mogao da utvrdim odakle je vatra došla", naznačio je Konvej.

U decembru te godine, Konvej je, kako je rekao, otkrio minobacački položaj Armije BiH južno od Sarajeva, na kojem su bila najmanje četiri minobacača okrenuta ka gradu. Taj položaj bio je udaljen do jednog kilometra od pijace Markale, istakao je svedok.

Konvej je dodao i da kritičnog jutra ni on ni njegove kolege nisu registrovale nikakvu minobacačku vatru sa srpske strane.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužioci su tvrdili da zvuk minobacača od 120 milimetara nije "prigušen" i da su detonaciju morali da čuju i posmatrači UN i građani jer je vatra bila otvorena sa obližnjih položaja Armije BiH.

Irski oficir rekao je da je detonacija mogla da bude ublažena zbog topografskih prepreka, kojih je u Sarajevu mnogo.

Iz istog razloga, bilo je teško sa sigurnošću utvrditi odakle je zvuk došao.

Upitan da li misli da se detonacija minobacača "može sakriti", Konvej je odgovorio negativno i dodao da je ipak zvuk slabiji ako je oruđe u "ograničenom prostoru", poput "starog kamenoloma" u kojem je u zimu 1995. godine zatekao minobacače Armije BiH.

Suđenje generalu Mladiću, optuženom i za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida, i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992.-95., biće nastavljeno sutra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво