Читај ми!

Rasel: Granatu na Markale mogle ispaliti obe strane

Svedočeći u odbranu generala Ratka Mladića, kanadski oficir Džon Rasel rekao je, pred Haškim tribunalom, da u februaru 1994. nije moglo biti utvrđeno ko je ispalio minobacačku granatu na pijacu Markale u Sarajevu.

Rasel, koji je tada službovao u snagama UN u Sarajevu, izneo je, međutim, lično uverenje da je granata na Markale doletela sa položaja Armije BiH, prenosi Beta.

Po optužnici koja generala Mladića (73), tadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske tereti, između ostalog, za terorisanje civila u Sarajevu, ta vojska je ispalila granatu na Markalama 5. februara 1994. kada je poginulo 66, a ranjeno 140 građana.

Major Rasel, koji je na dan eksplozije učestvovao u istrazi i analizirao krater od granate na Markalama, posvedočio je da je su rezultati istrage pokazali da su "granatu mogle ispaliti obe zaraćene strane".

I VRS i Armija BiH su imale položaje u pravcu iz kojeg je granata, kako je utvrđeno istragom UN, doletela i na udaljenostima unutar njenog dometa, u zavisnosti od snage punjenja, rekao je Rasel.

Tačnu udaljenost sa koje je granata bila ispaljena, po rečima kanadskog oficira, nije bilo moguće utvrditi, zbog čega se nije moglo ni odrediti sa čijih je položaja bila ispaljena.

U ličnom dnevniku iz tog vremena, prikazanom u sudnici, Rasel je zapisao da je njegovo "lično uverenje" da su muslimanske snage "gađale same sebe", na šta tada "mnogi" u Sarajevu "nisu želeli ni da pomisle", zato što je "bilo mnogo žrtava".

Svedok je u sudnici objasnio da je pod "mnogima" podrazumevao gotovo sve njegove kolege iz snaga UN. Izveštaj televizije Si-En-En koja je iste večeri okrivila srpsku stranu za eksploziju na Markalama, Rasel je nazvao "propagandom", zato što u to vreme UN nisu objavile nalaze istrage.

Lični utisak da je granata doletela sa položaja ABiH bližih Markalama, kanadski major utemeljio je, kako je rekao, na činjenici da je projektil imao izuzetno strmu putanju, jer je preleteo visoke zgrade koje okružuju pijacu.

"To je bio moj lični osećaj i ja sam ga zapisao u svoj dnevnik. Ali, u mom zvaničnom izveštaju, ja nisam mogao utvrditi ko je ispalio granatu", naglasio je svedok.

Dok su ga ispitivali Mladićev branilac Dragan Ivetić, a zatim i tužilac Adam Veber, major Rasel je potvrdio da je, pre istrage o Markalama, samo četiri puta analizirao kratere od granata. Dvodnevni kurs o analizi kratera, po njegovim rečima, imao je u Kninu pre dolaska u Sarajevo.

Veći deo unakrsnog ispitivanja, tužilac Veber posvetio je čitanju izveštaja vojnih posmatrača UN o "neproporcionalnoj" artiljerijskoj vatri VRS na Sarajevou, u danima kada je u gradu boravio Rasel.

Svedok se složio da je na Sarajevo padao "veliki broj granata", da je video "dosta granatiranja na obe strane", da je vatra VRS bila "neproporcionalna" i da su "civili stradali".

Suđenje generalu Mladiću, optuženom i za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95, biće nastavljeno sutra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи