Tužioci: Na spisku Mladićeve odbrane i žrtve srpskih granata

Tužioci na suđenju Ratku Mladiću u Hagu dokazivali su da su na spisku Srba ubijenih u Sarajevu, koji je juče predočio svedok odbrane Simo Tuševljak, navedene i žrtve artiljerijskih i snajperskih napada Vojske Republike Srpske na grad i drugih srpskih počinilaca.

Pošto mu je tužiteljka Karolin Edžerton navela više takvih primera, pripadnik MUP RS Tuševljak uzvratio je da to ne može da potvrdi, ali nije ni negirao, navodi Beta.

Spisak od 3.300 srpskih žrtava iz 10 sarajevskih opština, Tuševljak je nazvao "pomoćnim sredstvom u radu MUP RS", tvrdeći da cilj nije bilo utvrđivanje odgovornost za njihovu smrt, što je prepušteno Tužilaštvu BiH.

Generala Mladića , ratnog komandanta Vojske Republike Srpske, optužnica tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim artiljerijskim i snajperskim napadima, 1992-95.

Tužiteljka Edžerton navela je primer Vere Kovačević, prikazujući nalaz istrage da je u leto 1992. poginula od granate ispaljene sa srpskih položaja.

"To je sada vidljivo... Ja do sada nisam video ovaj dokument... Ali, isto tako, mi ništa pogrešno nismo rekli - samo da je poginula od granate, 30. jula 1992", odgovorio je Tuševljak.

Zastupnica optužbe predočila je i da je Nova Furtulu, sa spiska odbrane, u junu 1992, bombom usmrtio drugi pripadnik VRS, po dokumentima vojnog tužioca, Želimira Kneževića, koji se na Tuševljkovom spisku vodi kao "nestao u Sarajevu", u leto 1992. sa Grbavice je oteo zloglasni Veselin Vlahović zvani Batko, po izjavama očevidaca na koje se pozvala tužiteljka. Kneževićevo telo ekshumirano je iz masovne grobnice 1998.

"Ovo prvi put vidim... Nije mi bilo poznato", rekao je Tuševljak, na sugestiju tužiteljke da je spisak srpskih žrtava, koji je predstavio, "neažuriran" i "netačan".

Svedok Mladićeve odbrane tvrdio je da su na spisak ubrojani "svi Srbi koji su stradali u Sarajevu", ponavljajući da je okolnosti i odgovornost za njihovu smrt trebalo da utvrđuje Tužilaštvo BiH, ali da to nije činilo.

"Mnogi Srbi su stradali na prvoj liniji fronta, zato što su bili živi štit i kopali su rovove, a stradali su od srpske granate", kazao je Tuševljak. Tvrdio je da nekoliko navedenih primera ne narušava verodostojnost spiska sa 3.300 srpskih žrtava.

Za tri ubijene žene sa Tuševljkovog spiska, tužiteljka Edžerton pokazala je dokaze da su bile pripadnice VRS, na šta je svedok uzvratio da su one, svejedno, bile "žrtve ratnog zločina... zato što su ubijene za vreme primirja".

Branioci generala Mladića sutra će pred sudije izvesti svog sledećeg svedoka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво