Читај ми!

Požar u Domu starih u Mirijevu, povređeno šestoro

Šest osoba, među kojima i dva vatrogasca, povređeno je u požaru koji je rano jutros izbio u Domu starih u beogradskom naselju Mirijevo. Iako nisu životno ugrožene dve osobe su zadržane u bolnici. U Upravi za vanredne situacije kažu da su proletos kontrolisali objekat i da su utvrdili da on nije protivpožarno siguran. Predstavnici Inspektorata socijalne zaštite najavljuju da će zbog incidenta vlasniku staračkog doma suspendovati licencu na tri meseca. U maju su kontrolisali tu ustanovu, ali, tvrde, nije bilo nepravilnosti.

Teške telesne povrede zadobile su dve žene, korisnice Doma. One su bile bez svesti, a jedna od njih je zadobila opekotine po celom telu.

Povređene žene zbrinute su na reanimaciji Urgentnog centra. Zbog udisanja dima tri osobe su zbrinute na VMA, među njima su i dvojica vatrogasaca.

Jedna osoba je zbog srčanih problema smeštena u KBC "Zvezdara". Požar je ugašen, a saobraćaj u okolini Doma normalizovan.

Požar je izbio na drugom spratu i brzo se proširio na krov. Unutra su bila dvadeset dva korisnika i dve medicniske sestre. Marko Jakšić je iz susedne kuće čuo galamu i odmah potrčao da pomogne.

"Preskočio sam ogradu i utrčao sam gore u kuću. Tu sam naleteo na neke radnice koje su pokušavale da aktiviraju neki aparat za gašenje požara, međutim, uspaničile su se. Ja sam uzeo i aktivirao... Gasio sam koliko sam mogao dok me dim nije isterao nazad, nisam imao nikakvu zaštitnu masku ništa", priča Marko.

Direktor Doma starih, koji nije želeo da se predstavi, rekao je novinarima da su tri pripadnika sektora za vanredne situacije i dve stanarke prevezene u bolnicu, prenosi Tanjug.

"Tri stanarke prevezene su u zdravstvene ustanove i sve se osećaju dobro. Dve će biti otpuštene do kraja dana, dok će treća, zato što je srčani bolesnik, preventivno ostati na posmatranju", rekao je direktor.

Kako je objasnio, požar je izbio u čajnoj kuhinji na trećem spratu, a pretpostavlja se da je uzrok jedan od električnih aparata.

Prva je, kako je objasnio, reagovala dežurna sestra-negovateljica, ali požar se vrlo brzo proširio iz kuhinje ka drvenoj konstrukciji krova i dnevnom boravku.

Spavaće sobe korisnika Doma nisu zahvaćene vatrom.

Vatrogasne ekipe su vrlo brzo izašle na teren, te je požar ubrzo lokalizovan, a u iznošenju stanara komšije su prve pritekle u pomoć.

Svi stanari prebačeni su još tokom noći u jedan od mirijevskih hostela.

Zamenik sekretara za zdravstvo Aleksandar Stefoski rekao je da nijedna od osoba nije životno ugrožena. "U fazi su observacije i dijagnostike i u skladu sa potrebama nastaviće se dalje lečenje", rekao je Stefoski koji je sa zamenicom predsednika Skupštine grada Beograda Andreom Radulović obišao povređenu sugrađanku.

Pooštreni uslovi za protivpožarnu saglasnost

U Upravi za vanredne situacije kažu da su kod ovakvih objekata pooštreni uslovi za dobijanje protivpožarne saglasnosti. Rade Milošević iz Uprave kaže da su proletos bili u pregledu pomenutog objekta i naložili određene mere.

"Mi smo njima naložili za projektnu dokumentaciju koja treba da bude usklađena po protivpožarnim standardima, odnosno da budu obuhvaćeni zakonom o zaštiti od požara i potom da sve to što je projektovano izvede na samom objektu... Za sada nisu to uradili, odnosno nisu imali do momenta požara", rekao je Milošević.

U Inspekciji socijalne zaštite kažu da je licenca vlasniku izdata 5. marta prošle godine i da je u tom trenutku imao svu neophodnu dokumentaciju. Inspektori su ove godine bili u kontroli.

"Kontrola je bila neposredno u maju mesecu gde su inspektori socijalne zaštite konstatovali da se pružaju usluge u skladu sa utvrđenim našim standardima da nema odstupanja u broju korisnika i broju i strukturi zaposlenih u odnosu na rešenja i da je kvalitet pružene usluge na zavidnom nivou", kaže inspektorka socijalne zaštite Nena Darmanović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво