Читај ми!

Suđenje stečajnoj mafiji odloženo za oktobar

Početak ponovljenog suđenja za 11 optuženih u slučaju poznatom kao "stečajna mafija", odložen je za 5. oktobar zbog izostanka jednog člana sudskog veća Specijalnog suda u Beogradu.

Suđenje je zakazano i za 6. oktobar, ali u tom postupku, koji je pokrenut još 2006. godine za nekoliko optuženih preti zastarevanje krivičnog gonjenja, prenosi Tanjug.

Prošle godine odlukom Apelacionog suda za ukupno 20 optuženih postupak je pravosnažno okončan oslobađajućom presudom ili odbijanjem optužbe.

Što se tiče ovog ponovljenog suđenja, u junu je održano pripremno ročište u tom procesu bez prisustva javnosti u zgradi Palate pravde, a optuženi su se izjasnili o optužnici, negirajući krivicu.

Očekuje se da će odbranu ponovo iznositi detaljno u oktobru.

U tom postupku, koji je pokrenut pre više od devet godina, u aprilu 2006. godine, prvostepena presuda je zimus delimično ukinuta i prema 11 optuženih treba da se ponovi suđenje, dok je za oslobođene postala pravosnažna.

Sedam oslobođenih optužbi nedavno su podneli zahtev za izvršenje rešenja o troškovima krivičnog postupka sa ukupnim iznosom od 117,1 miliona dinara i tako blokirali račun Višeg suda.

Troškovi postupka biće i viši kada sva rešenja postanu pravosnažna, pa je Viši sud od Visokog saveta sudstva zatražio hitan transfer novca radi izmirenja obaveza i isplate zarada zapsolenima.

Predsednik Visokog saveta sudstva Dragoljub Milojević rekao je u izjavi Tanjugu da će sredstva biti obezbeđena.

Suđenje će u ovom postupku biti ponovljeno za bivšeg predsednika Trgovinskog suda u Beogradu Gorana Kljajevića povodom optužbi za krivična dela u vezi sa "Poštanskom štedionicom", "C marketom" i GP "Rad".

Ponovo će se suditi i bivšoj sudiji tog suda Delinki Đurđević, bivšem direktoru KEB banke Sekuli Pijevčeviću, advokatu Nemanji Joloviću, Anđelku Biteviću, Milivoju Mirkoviću, Ljubiši Mitiću, bivšem direktoru GP Rad Miljku Živojinoviću kojem je ukinut i pritvor, Zoranu Jovanoviću, Radisavu Jocoviću, i Srboljubu Spasiću.

Pojedine optužbe protiv nekih okrviljenih su odlukom Apelacionog suda pravosnažno odbijene zbog apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja.

Istom odlukom Apelacionog suda, Goran Kljajević, Nemanja Jolović i Sekula Pjevčević oslobođeni su od optužbe da su od 2003. godine do 2006. godine, u Beogradu, izvršili krivično delo zločinačko udruživanje (organizovana kriminalna grupa).

Ovaj postupak je pokrenut pre devet godina, u aprilu 2006. hapšenjem nekih okrivljenih, a posle je više puta proširen.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара