Читај ми!

Požar kod Studenice pod kontrolom

Vatrogasci su stavili pod kontrolu požar koji je juče zahvatio šumu oko manastira Studenice. Naselja nisu ugrožena, a ni manastir. Reč je o veoma nepristupačnom terenu, a vetar otežava gašenje. Vatrogasci će dežurati tokom cele noći.

21.30 - Požar kod Studenice je pod kontrolom, ali će vatrogasci dežurati cele noći kako bi sprečili da vatra probije zaštitne prstenove, rekao je Tanjugu načelnik Goran Nikolić.

18.10 – Vatrogasci stavili pod kontrolu plamen koji je u popodnevnim časovima probio usečenu barijeru, javlja izveštač RTS-a.

17.15 - Požar u okolini manastira Studenica je probio u jednom delu odbrambeni prsten, kaže načelnik Goran Nikolić i ističe da će "to biti iskontrolisano u narednih sat vremena".

15.00 -  Vatra je zaokružena mehanizacijom, buldožer je napravio širi put koji bi trebalo da zaustavi širenje požara.

13.15 - Požar se kontroliše ali teško je reći da je lokalizovan, kaže načelnik Odeljenja za kontrolu vatrogasnih jedinica Vladmir Plemić. Ako vetar nastavi da duva istim intenzitetom, za očekivati je da dođe do određenih širenja požara.

Požar koji je juče zahvatio šumu koja se nalazi pored manastira Studenica je pod kontrolom, a nadležni se nadaju da će sutra biti i lokalizovan. 

Oko 16 sati požar je probio na jednom mestu usečenu barijeru i proširio se. Brzom intervencijom sprečeno je njegovo dalje širenje, a vatrogasci su uspeli da plamen vrate u sektor koji je teškom mehanizacijom prošle noći omeđen usecima i tako ga ponovo stave pod kontrolu.

Promenljiv pravac i intenzitet vetra i dalje predstavlja veliki problem, ali po rečima načelnika odeljenja za kontrolu rada vatrogasno-spasilačkih jedinica Vladimira Plemića, koji koordinira rad vatrogasnih ekipa na terenu iznad Studenice, požar je sada opet pod kontrolom što u ovom trenutku ne nalaže gašenje iz vazduha.

Načelnik Uprave MUP-a za vatrogasno-spasilačke jedinice Goran Nikolić kaže da je 110 vatogasaca raspoređeno po kompletnom obodu požarne površine, a na terenu su i ljudi iz "Srbijašuma" sa svojim vozilom i radnom mašinom, kao i još jedan buldožer iz obližnjeg rudnika.

Nikolić je rekao Tanjugu da se nada da će požar u nedelju biti lokalizovan, ali i naveo da to ne može unapred da se predvidi jer sve zavisi od vremenskih prilika i vetra.

Ističe da predstoji još jedna budna noć pored vatre koja je dosta opasna jer se radi o borovnjaku koji je jako gust.

Kao i prethodna, i ova će biti radna noć. Vatrogasci će dežurati kako bi se sačuvali prstenovi odbrane i kako vatra ne bi prešla i zahvatila ostali kompleks šume", rekao je Nikolić. 

Zadimljenost, objasnio je Nikolić, pri tlu je veliki problem za ljudstvo i za gašnje požara, ali bez obzira na to napravljeni su proseci.

Veliki požar zahvatio je juče u popodnevnim satima naselja Borovac i Zimovnik kod Studenice, a uzrok još nije poznat.

Naslovna fotografija: Edib Tahirović 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво