Tužioci: Drina odnela srebreničke žrtve u Srbiju

Tužioci na suđenju generalu Ratku Mladiću, pred Haškim tribunalom, dokazivali su da su neke od žrtava iz Srebrenice bile pronađene u Srbiji, a veštak odbrane za demografiju Svetlana Radovanović to je osporavala.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (73) optužen je za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana, u danima pošto je ta vojska, 11. jula 1995, zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni, navodi Beta.

Tokom unakrsnog ispitivanja Radovanovićeve, tužioci su predočili nalaz svog istražitelja Dušana Janca po kojem je "nekoliko" tela osoba nestalih posle pada Srebrenice bilo pronađeno "u Srbiji, na lokacijama duž obala Drine i Save", odnosno kod Sremske Mitrovice, Šapca i Beograda.

Tela su, sugerisali su tužioci, u Srbiju dospela tako što su kod Zvornika - gde je, po optužnici, počinjena većina streljanja srebreničkih Muslimana - dospela u Drinu, koja ih je zatim odnela nizvodno.

Kada su pronađena, ustanovljeno je da se "ti posmrtni ostaci mogu povezati sa Srebrenicom", tvrdio je zastupnik optužbe.

Radovanovićeva je, međutim, uzvratila da "nema nijednog dokaza za to, osim datuma nestanka" tih osoba koji su, kako je ocenila, "problematični".

"Osim datuma nestanka, nemamo nijedan činjenični dokaz da je to neko ko je nastradao u Srebrenici", tvrdila je veštakinja Mladićeve odbrane.

Na pitanje tužioca zar ne priznaje spiskove osoba nestalih posle pada Srebrenice, koje je sačinio Crveni krst, i u kojima se, pored datuma nestanka, navode i Potočari kod Srebrenice, kao mesto nestanka, Radovanovićeva je odgovorila: "Te informacije mogu biti faktor, ali i vaši veštaci kažu da, u dosta slučajeva, nedostaje mesto nestanka, kao i da ima podosta grešaka".

Osvrćući se na tvrdnju Radovanovićeve da je 31 osoba sa liste nestalih iz Srebrenice, po odvojenim dokumentima Armije BiH, ranije već bila smrtno stradala, tužioci su uzvratili da su te greške ispravljene u naknadnim ažuriranjima spiskova.

Upitana zašto se služila spiskovima iz 2009, a ne i ažuriranim verzijama iz 2013, Radovanovićeva je uzvratila da nije smatrala da je to njen zadatak.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво