Читај ми!

Radovanovićeva: Rat nije uticao na vitalitet stanovništva BiH

Svedočeći u odbranu generala Ratka Mladića, veštakinja za demografiju Svetlana Radovanović tvrdila je pred Haškim tribunalom da rat "nije znatnije uticao na "vitalitet stanovništva" u BiH.

"Uz najdublje poštovanje za svaku žrtvu, ovo nisu podaci koji bi mogli znatnije uticati na vitalitet stanovništva", rekla je Radovanovićeva, komentarišući nalaze demografskih eksperata optužbe, prenosi Beta.

Taj zaključak, Radovanovićeva je, između ostalog, zasnovala na podacima o posleratnom prirodnom priraštaju u Bosni koji je, od 1996. do 2004., bio pozitivan, iako se smanjuje.

To, prema rečima Radovanovićeve, potvrđuje da "rat nije doveo do strašnog pada i negativnog priraštaja, odnosno manjeg broja ljudi koji se rađaju od onih koji umiru.

"U smislu vitaliteta, ne postoji problem", naglasila je veštakinja odbrane.

Radovanovićeva je kritikovala svoju koleginicu iz Tužilaštva Evu Tabo zato što je posvedočila da je u Srebrenici počinjen "masakr".

"Ne znam po kojoj definiciji koristi reč masakr. Sigurno zna da u demografiji postoji samo nasilna smrt, i to kao ubistvo, samoubistvo i nesrećan slučaj. Ona ne zna da li je neko ubijen u borbi, počinio samoubistvo ili stradao nesrećnim slučajem. Ja ne znam šta je masakr, ali pretpostavljam da je teška egzekucija. Ona nije znala ko je bio žrtva egzekucije", napominje svedok.

Sa spiska od 7.428 srebreničkih žrtava iz izveštaja demografa optužbe, imena i drugi podaci "više od 1.000" njih, po Radovanovićevoj, nisu mogli biti pronađeni na spiskovima građana BiH popisanih 1991.

"Znam da tih 1.000 nisu bili državljani BiH. Mogli su biti Muslimani, ali nisu morali", kazala je ona.

Demografske eksperte Tužilaštva, Radovanovićeva je optužila i za "manipulaciju" i primenu nenaučnih metoda.

Radovanovićevu će sutra unakrsno ispitivati tužioci.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (73), optužen je za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana, u danima pošto je ta vojska, 11. jula 1995, zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni.

Optužnica Mladića tereti i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca, 1992-1995.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво