Читај ми!

Mladićeva odbrana osporavala demografske nalaze o nestalima

U nastavku suđenja Ratku Mladiću odbrana je pred sudije izvela veštaka za demografiju Svetlanu Radovanović, koja je osporavala metode i nalaze eksperata tužilaštva, naročito o nestalima iz Srebrenice.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (73) optužen je za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana, u danima pošto je ta vojska, 11. jula 1995, zauzela enklavu u istočnoj Bosni, prenosi Beta.

Svetlana Radovanović naglasila je da su demografi u optužbama u svojim radovima precizirali "šta podrazumevaju pod pojmom Srebrenice". Tvrde da su u jednom trenutku kao područje Srebrenice obuhvatili čak 15 opština među kojima i neke u zapadnoj Srbiji.

Kao primer je navela da je veštak optužbe Helge Brumborg u jednom izveštaju naveo da su neke osobe iz Srebrenice nestale u opštinama Loznica, Valjevo, Priboj, ali i na Tari.

Ocenila je da je reč o statistički minormnim brojevima, i zaključila da za njihovo navođenje nije bilo drugog razloga, osim težnje da se što više uveća broj – žrtva po žrtva.

Verodostojnost studija demografa Tužilaštva, Radovanovićeva je osporavala i tvrdila da za čak 29 odsto osoba sa spiskova nestalih nedostaje datum rođenja, a za 20 odsto podaci o mestu nestanka.

"Ne verujem veštacima optužbe. Nisam sklona da verujem da su uparili podatke o 87 odsto o više od 6.000 žrtava", rekla je Svetlana Radovanović.

Istakla je da je rad demografa sa suprotne strane neprofesionalan i intelektualno nepošten.

Prema nalazima eksperata optužbe, koji su pominjani u sudnici, posle pada Srebrenice nestale su ukupno 7.692 osobe.

Iskaz u odbranu generala Mladića, Radovanovićeva će nastaviti sutra.

Optužnica Mladića tereti i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca, u periodu 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво