Читај ми!

Ivanović nije životno ugrožen, ukinuto rešenje o produženju pritvora

Oliver Ivanović nije životno ugrožen, ali je nastavio i deveti dan da štrajkuje glađu, što otežava njegovo lečenje, saopštili su lekari Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici. Apelacioni sud u Prištini odbacio je rešenje o produžetku pritvora Ivanoviću do 6. oktobra i na snagu vratilo prethodno, po kome mu pritvor ističe 26. avgusta.

Oliver Ivanović i dalje štrakuje glađu, iako je iz pritvora prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici, javlja dopisnik RTS-a. Lekari su konstatovali da nakon prvog štrajka glađu nije povratio izgubljenu težinu, i da je novim izgubio 13 kilograma. 

Doktor Milan Jakovljević iz Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici izjavio je na konferenciji za novinare da Ivanović u ovom trenutku nije životno ugrožen, ali da mu je zdrastveno stanje narušeno, najavivši da će biti podvrgnut dodatnim medicinskim pretragama.

Jakovljević je naglasio da je najveći problem što Ivanović i dalje ne uzima hranu, a takav potez utiče na metabolizam svih ćelija u organizmu i na najvažnije vitalne organe.

"Odbija da primi infuziju. Ubeđivali smo da to ne radi, u toku dana biće mu uključen fiziološki rastvor, uradićemo rehidrataciju, što je osnovno, jer kada su u pitanju ovakve situacije, organizam teže podnosi gubitak vode nego hrane", objasnio je Jakovljević.

Mi ga ubeđujemo da prekine štrajk glađu, što bi olakšalo dalje lečenje, kazao je Jakovljević istakavši da će svakodnevno izveštavati i Euleks i sredstva informisanja o zdravstvenom stanju Olivera Ivanovića.

Ivanović je iz poluintezivne nege internog odeljenja prebačen u apartman radi adekvatnih uslova lečenja, dodao je Jakovljević koji je predsednik konzilijuma lekara koji se brine o Ivanovićevom zdravlju.

Direktor Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica Milan Ivanović rekao je da su više puta od Euleksa zahtevali da se Oliver Ivanović hospitalizuje tokom boravka u pritvoru, ali da nisu naišli na razumevanje, što je dodatno uticalo na pogoršane njegovog zdravstvenog stanja. 

Posete Ivanoviću nisu moguće, a obezbeđuju ga, pored zatvorskih čuvara, i pripadnici specijalne jedinice policije.  

Ponovo se odlučuje o produženju pritvora Ivanoviću 

Apelacioni sud u Prištini ukinuo je poslednje rešenje Osnovnog suda u Mitrovici kojim je Ivanoviću produžen pritvor do 6. oktobra, izjavio je Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić i precizirao da njegovom branjeniku nije ukinut pritvor, već da on ističe 26. avgusta, po prethodnom rešenju.

"Vraćeno je na snagu prvobitno rešenje kojim je precizirano da pritvor Ivanoviću traje do 26. avgusta. To znači da će sud najkasnije do tog datuma morati ponovo da rešava o pritvoru i odluči da li će mu pritvor biti produžen", rekao je Vlajić novinarima u Kosovskoj Mitrovici.

Vlajić je objasnio da je žalba odbijena, ali da pritvor Ivanoviću nije ukinut već da je ukinuto samo poslednje rešenje o određivanju pritvora koji mu je bio produžen do 6. oktobra.

Advokat Oliverta Ivanovića je najavio da će Ivanovićeva odbrana već naredne nedelje podneti novi zahtev za ukidanje pritvora i da očekuju da sud o tome rešava pre 26. avgusta.

Osvrnuvši se na poslednja obrazloženja iz Euleksa o upornom produžavanju pritvora Ivanoviću, Vlajić je rekao da su te odluke izgubile smisao.

"Nakon saslušanih 47 svedoka, od kojih niko nije rekao da je ikada na njih neko vršio ikakav uticaj ili pritisak, verovati da će neko da utiče na ovih deset preostalih je nelogično", smatra Vlajić.

Javni tužilac je već izveo sve svedoke za koje je govorio da su ključni, saslušana su i dva zaštićena svedoka i svi svedoci koji bili na licu mesta, ovi koji su preostali ne znaju o događaju ništa i Vlajić, kako kaže, ne zna zašto bi iko na njih uticao.

GI SDP: Nećemo sedeti skrštenih ruku 

Dok je njihov lider u bolnici, u Građanskoj inicijativi "Srbija, demokratija, pravda" neće sedeti skrštenih ruku. 

"Sledeće aktivnosti najverovatnije će biti sastanak 10 opština, dakle, svih srpskih opština sa svim odbornicima i to bi otprilike trebalo da bude u Mitrovici jer su ta dešavanja ovde", rekla je Ksenija Božović, potpredsednica SDP-a.

U SDP-u kažu da ne razumeju negodovanje kosovskog premijera zbog učešća potpredsednika vlade Branimira Stojanovića na skupu podrške Oliveru Ivanoviću u Mitrovici.

Srpski politički predstavnici treba da budu uz svoj narod, poručuju iz SDP-a. 

Banjalučki Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji uputio je pismo podrške Oliveru Ivanoviću, a predsednik tog udruženja Milorad Arlov poželeo mu je oporavak i da sa slobode brani svoju nevinost.

Arlov je poručio Ivanoviću da ugrožavanjem sopstvenog života brani srpsko pravo i pravdu, te da se suprostavio svetu, moćnom Euleksu.

Ivanović je štrajk glađu u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici započeo 7. avgusta sa zahtevom da mu se omogući odbrana sa slobode u procesu koji se vodi protiv njega pred međunarodnim sudskim većem Osnovnog suda u ovom gradu.

On je započeo štrak glađu nakon što je Euleksovo sudsko veće donelo odluku da mu produži pritvor za još dva meseca, do 6. oktobra. 

Ivanović je uhapšen 27. januara prošle godine i ovo je drugi put da se odlučuje na štrajk glađu. Prethodno je štrajkovao glađu nedelju dana u Prištini, zahtevajući premeštanje iz prištinskog u mitrovički zatvor, što mu je na kraju i omogućeno.

Ivanović je optužen da je 14. aprila 1999. godine i 3. februara 2000. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i podsticao na teško ubistvo više Albanaca u Kosovskoj Mitrovici.

Njegov slučaj povezan je sa još četvoricom Srba - srpskim policijskim pukovnikom Dragoljubom Delibašićem, kojem je Euleks u sredu takođe produžio pritvor za još dva meseca.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи