Došenović: Sistem veze VRS nije mogao biti prisluškivan

Na haškom procesu generalu Ratku Mladiću, odbrana je preko svog veštaka za vojne komunikacije Mileta Došenovića, dokazivala da sistem veze Vojske Republike Srpske, tokom rata u BiH, nije mogao biti prisluškivan.

Došenović, koji je bio pukovnik VRS, opširno je opisao taj sistem i način na koji je bio zaštićen od neprijatelja koji bi komunikacije pokušao da presretne, navodi Beta.

"Ko bi slušao kriptozaštićenu komunikaciju, slušao bi samo nerazumljive zvukove i šumove... Iskusni prisluškivač znao bi da je reč o razmeni zaštićenih dokumenata, ali ne i šta je njihov sadržaj", posvedočio je Došenović.

To su, pre njega, izjavili i drugi svedoci Mladićeve odbrane, na šta je branioce upozorio predsedavajući sudija Alfons Ori.

Tužilac Piter Mekloski napomenuo je, međutim, da su svi razgovori vojnih i političkih lidera RS, uključujući generala Mladića i Radovana Karadžića, koje je Tužilaštvo, ranije tokom suđenja, uvelo u dokaze, bili vođeni preko otvorenih, a ne zaštićenih linija.

Te razgovore presreli su MUP i Armija Bosne i Hercegovine.
U dosadašnjem toku procesa, autentičnost tih presretnutih razgovora, Mladićeva odbrana je osporavala, tvrdeći, u nekim slučajevima, da postoji mogućnost da su oni montirani.

Došenović će iskaz nastaviti u ponedeljak, 17. avgusta, kada će ta tužilac unakrsno ispitivati.

General Mladić optužen je za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи