Читај ми!

Kosovska (ne)pravda, slučaj građanina Olivera I.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, u pismu upućenom šefu Unmika i šefu Euleksa, traži od njih da se angažuju kako bi Oliveru Ivanoviću i Dragoljubu Delibašiću bilo omogućeno da se brane sa slobode. Pisma su im uputili i Evropski pokret u Srbiji i zaštitnik građana. Posle protesta u Kosovskoj Mitrovici i Prištini, i u Novom Sadu se okupljaju građani koji podržavaju zahtev da se Oliver Ivanović brani sa slobode. Lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" peti dan štrajkuje glađu.

U pritvoru 560 dana, od kojih je 70 proveo pred sudom. Novo ročište Oliver Ivanović sačekaće takođe u pritvoru, koji mu je produžen do oktobra.

"Juče sam razgovarala sa premijerom Aleksandrom Vučićem, Oliver ima njegovu potpunu podršku i nadam se da će to uticati na Euleks da promeni odluku. Očekujem ove nedelje odluku Apelacionog veća i nadam se da će preinačiti odluku i Oliveru omogućiti ako ne odbranu sa slobode, onda bar da bude u kućnom pritvoru", rekla je supruga Milena Popović Ivanović.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je u pismu zatražila od Euleksa da preduzme sve mere kako bi se poštovala osnovna Ivanovićeva prava i sačuvalo njegovo zdravlje.

"Ne dovodeći u pitanje načelo nezavisnosti sudstva, molimo Vas da hitno preduzmete mere iz svoje nadležnosti i iskoristite sva formalna i neformalna sredstva koja vam stoje na raspolaganju kako bi se poštovala osnovna ljudska prava i slobode pritvorenih i sprečilo narušavanje Ivanovićevog zdravlja, ali i izbegla destabilizacija društvene i političke klime na KiM", navodi se u pismu Kancelarije.

Međutim, i pre pisma, Euleks je obrazložio svoju, drugačiju odluku.

"Postoji bojazan od bekstva i zastrašivanja svedoka. Moram da vas podsetim da tužilaštvo još nije izvelo do kraja sve svedoke, postoji još desetina onih koji treba da izađu i budu saslušani pred sudom i to je naš odgovor u ovom trenutku", rekla je portparolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon.

Odbrana podseća da je do sada ispitano 47 svedoka, uključujući dva zaštićena, i da nije zabeležen nijedan pokušaj zastrašivanja niti ometanje postupka.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju podseća i na garancije Vlade Srbije da će i Ivanović i Delibašić do kraja postupka biti dostupni Euleksu. Na garancije podseća i Evropski pokret u Srbiji.

"Držanje Olivera Ivanovića u pritvoru više od 18 meseci, bez mogućnosti da se brani sa slobode uprkos svim garancijama i apelima institucija i javnosti Srbije i Evrope, i uprkos principima pravde i pravičnog suđenja, ne samo da potkopava autoritet misije Euleks na Kosovu, već narušava kredibilitet Evropske unije i, na kraju, ugrožava jedan ljudski život", saopštio je Evropski pokret.

Za neke pravnike, na delu je haški scenario – najpre hapšenje, a potom traže dokaze.

Za odbranu je sporan i odabir dokaza u postupku – poput tekstova u inostranim novinama, ali i odabir svedoka. Beograd ističe i da su iskazi većine svedoka išli u prilog Ivanoviću.

"Pred Haškim tribunalom bilo je dosta takvih slučajeva da se prvo hapsi, pa se posle traže dokazi. U slučaju Olivera Ivanovića, čak i da su imali dokaze, ne postoji informacija da je on pokušao da na to utiče", kaže advokat Tomislav Višnjić.

Ivanović je proveo godina i po u pritvoru, te se postavlja pitanje da li je u ovom slučaju pravo zarobljeno u politici, ili se pritvor namerno produžava u iščekivanju Specijalnog suda za zločine na Kosovu koji već čeka oko 100 predmeta.

"To nam govori da je to politički proces s ciljem da se on skloni sa političke scene. S druge strane, da se napravi asimetrija krivice za ono što tek treba da usledi na Kosovu i Metohiji, a to je specijalni sud. Postoji akcija da se ljudi od ugleda iz srpskog korpusa sklone iz političkih zbivanja", smatra Milivoje Mihajlović, bivši izveštač sa Kosova.

Oliver Ivanović je optužen da je na Kosovu i Metohoji počinio ratni zločin nad civilima 1999. godine. Uhapšen je 15 godina kasnije, nakon što je dobrovoljno otišao na saslušanje, uoči lokalnih izbora u Pokrajini.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара