Читај ми!

Janković zabrinut zbog Ivanovićevog štrajka glađu

Zaštitnik građana Saša Janković je u pismu šefu misije Euleksa Gabrielu Meučiju izrazio zabrinutost zbog produženja pritvora lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću, koji je zbog toga stupio u štrajk glađu.

U pismu zaštitnika građana Saše Jankovića navodi se da pritvor Ivanoviću traje već 22 meseca, prenosi Tanjug.

"Razumeo sam da je odlukom sudija Euleksa pritvor produžen do 6. oktobra 2015. godine, što će od 2014, kada je Ivanović uhapšen, trajati 22 meseca", navodi se u Jankovićevom pismu.

Ombudsman očekuje da će se u interesu pravde, kao i u interesu autoriteta međunarodnih organizacija, njihovih pravosudnih institucija i poverenja građana u njihov rad, a pre svega u cilju poštovanja prava samog Ivanovića kao građanina, za ovu zabrinjavajuću situaciju naći odgovarajuće rešenje.

Zaštitnik građana, koji je Ustavom i zakonima ovlašćen da se posebno bavi pravima lica lišenih slobode, više puta je u godišnjim izveštajima ukazivao da i organi Republike Srbije meru pritvora često olako izriču i da pritvor traje neosnovano dugo.

"Okolnosti koje prate izvršenje mere pritvora, povrede pretpostavke nevinosti pritvorenika, kao i uslovi izvršenja te mere, u velikom broju slučajeva predstavljaju svojevrsnu kaznu pre osude", navodio je Janković u godišnjim izveštajima o radu institucija Republike Srbije.

Zaštitnik građana, međutim, nije ovlašćen da sprovodi postupke kontrole rada sudova i utvrđuje nezakonitosti i nepravilnosti u konkretnim slučajevima, navodi se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи