Читај ми!

Protesti i podrška Ivanoviću i Delibašiću

Građani, prijatelji i stranačke kolege Olivera Ivanovića održali su mirne proteste u severnom delu Kosovske Mitrovice i Prištini, zbog odluke suda da Ivanoviću i Dragoljubu Delibašiću produži pritvor do oktobra.

U zahtevu upućenom Euleksu, Srbi sa severa Kosova i Metohije traže da se Ivanoviću i Delibašiću bez odlaganja omogući da se brane sa slobode. Zahtev je predat predstavnicima kancelarije Euleksa u Mitrovici.

"Euleksov sud je kazamat", "Meuči – reci nam, koja je presuda", "Pravda da, politizacija pravde ne", bile su neke od parola sa protestnih skupova u Kosovskoj Mitrovici i Prištini.

Predsednik opštine Severna Kosovska Mitrovica Goran Rakić okupljenima je rekao da se opravdano sumnja da su Ivanović i Delibašić zatočeni samo zato što su Srbi.

"Stoga pozivamo sudsko veće da što pre donese ispravnu odluku i da okrivljene odmah pusti na slobodu ili bar da im omogući da se brane sa slobode", poručio je Rakić.

Ksenija Božović, potpredsednica Ivanovićeve Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda", istakla je da će građani, ukoliko Euleks vrlo brzo ne donese odluku da se Ivanoviću i Delibašiću omogući odbrana sa slobode, nastaviti proteste.

"Dosta smo bili mirni, dosta smo pokazivali demokratiju. Euleks i međunarodna zajednica očigledno ne razumeju jezik demokratije", rekla je Božovićeva.

Ivanović četvrti dan štrajkuje glađu zbog odluke suda da mu produži pritvor.

Okupljeni ispred zgrade suda u Mitrovici istakli su da istovremeno očekuju nastavak procesa protiv Ivanovića i ostalih, kako bi se dokazalo da su nevini.

Zahtev u sedištu Euleksa u Mitrovici predat je tehničkom osoblju misije. Od zvaničnika Euleksa niko se nije pojavio.

U nešto manjem broju protest je održan i ispred centrale Euleksa u Prištini.

Miroslav Ivanović, brat Olivera Ivanovića, ističe da je Euleksov sastav suda kao i tužilac.

"A u istu ovu priču civilni administrativni deo se uveliko uvlači, što je pokazao i sam šef Euleksa Gabrijel Meuči izjavom da je vizionarski proricao koliko će Oliver biti u pritvoru. Iz kojih razloga, to je samo njemu poznato", naglašava Miroslav Ivanović.

Ivanovićeva supruga o razgovoru s premijerom

Supruga Olivera Ivanovića, Milena Ivanović Popović, razgovarala je u Beogradu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, koji je, kako je rekla Tanjugu, dao punu podršku njenom suprugu.

"Očekujem od Eulkesa da promeni odluku i, ako mu ne dozvoli odbranu sa slobode, da mu odobri kućni pritvor, jer je neverovatno da neko ima ovoliku podršku a da nije nevin", rekla je Ivanović Popović.

Premijer Vučić je, kako je dodala, obećao pomoć. "Razgovarali smo o tome, neki koraci će tek uslediti i nadam se da će uroditi plodom", kazala je Ivanović Popović.

Ivanović Popović kaže da je zdravstveno stanje njenog supruga za sada stabilno i da je pod stalnim nadzorom lekara koji prate situaciju iz sata u sat.

Kako je rekla, Ivanović je odlučan da istraje dok njegov zahtev ne bude ispunjen.

Govoreći o današnjem skupu, Ivanović Popović je rekla da njenom suprugu i njegovoj porodici mnogo znači podrška naroda.

Evropski pokret: Dozvoliti Ivanoviću odbranu sa slobode

Zahtevu da se Oliver Ivanović brani sa slobode pridružio se i Evropski pokret u Srbiji.

"Evropski pokret u Srbiji zahteva da Euleks pod hitno omogući odbranu sa slobode Oliveru Ivanoviću, koji je po drugi put započeo štrajk glađu. Ne osporavajući potrebu da se svaka sumnja ispita, Evropski pokret u Srbiji smatra da je postupanje Euleksa u ovom slučaju suprotno izgradnji vladavine prava za koju se zalaže i da ozbiljno dovodi u pitanje nepristrasnost, svrsishodnost i namere najveće misije EU i njenih predstavnika", navodi se u saopštenju koje prenosi agencija Beta.

Evropski pokret je naveo da držanje Olivera Ivanovića u pritvoru više od 18 meseci, bez mogućnosti da se brani sa slobode, uprkos garancijama i apelima institucija i javnosti Srbije i Evrope, "potkopava" autoritet Euleksa i narušava kredibilitet EU.

"Apelujemo na EU, pre svega na visoku predstavnicu za spoljnu politiku i bezbednost Federiku Mogerini i Evropski parlament, da misiju Euleks podsete na to da je zadužena za izgradnju institucija vladavine prava na Kosovu i da u skladu sa time i evropskim vrednostima postupa u svakom pojedinačnom slučaju. Misija Euleks i njeni službenici trebalo bi da budu i primer i garant zaštite prava i pravde na čitavom Kosovu i za svakog njegovog građanina, ma koje vere i nacije bio", navodi se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи