Читај ми!

Bami: Euleks pokušava da me ućutka

Suspendovana tužiteljka Euleksa iz Velike Britanije Marija Bami optužila je misiju EU na Kosovu da joj preti tužbom kako bi je ućutkala, odnosno sprečila da iznese dokaze o raširenoj korupciji u tom telu. Neću dopustiti da me zastraše, poručuje Bami.

Marija Bami je Euleks tužila pred sudom za radno pravo, tvrdeći da je oterana sa mesta tužiteljke nakon što je razotkrila dokaze o podmićivanju u vrhu Euleksa, piše britanski list Gardijan, a prenosi Tanjug.

Euleks je, međutim, zvanično upozorio Bami i njenog advokata da im prete krivično gonjenje i zatvor ukoliko na sudu iznesu bilo kakav detalj njenog slučaja "stranama koje nisu zainteresovane u ovom slučaju", u šta spadaju i svedočenja potencijalnih svedoka.

Mogućnost krivičnog postupka protiv Bami na Kosovu je posebno ozbiljna, budući da bi taj slučaj vodili upravo tužioci i sudije Euleksa, ističe Gardijan, dodajući da je misija EU na Kosovu ovlašćena da traži izručenje osumnjičenih iz Velike Britanije, kao i da podnese zahtev za izdavanje naloga za hapšenje na području EU.

Euleks je koštao Evropsku uniju više od milijarde evra otkad je 2008. osnovan kako bi, između ostalog, stao na kraj "velikim ribama" među kosovskim političarima koji su uključeni u organizovani kriminal, navodi britanski list.

Tvrdnje Marije Bami su, pored objavljivanja kompromitujućih dokumenata od strane kosovskih medija, doprinele jačanju utiska na Kosovu da je Euleks postao deo problema koji pokušava da reši.

Bami u saopštenju za štampu tvrdi da pretnja Euleksa da će je krivično goniti predstavlja kulminaciju trogodišnje kampanje za njeno ućutkivanje, kako ne bi otkrila ono što ona naziva "kulturom korupcije", kao i tretman kome je bila izložena.

"Taj najnoviji razvoj događaja samo pokazuje koliko su relevantni organi spremni da idu da bi sprečili otvorenu diskusiju o mojim tvrdnjama. Uprkos tome, ja neću dopustiti da me zastraše", istakla je Bami.

Njen advokat Piter Dejli je izjavio da postupci Euleksa imaju za cilj da spreče njega i Bami da stupe u kontakt sa svedocima.

"Pretnje upućene mojoj klijentkinji i meni, pored izuzetno neuobičajenih zahteva za opštu tajnost procesa i želje da se njihovi postupci ne podvrgavaju nikakvoj kontroli, nisu u skladu sa ulogom Euleksa kao zaštitnika vladavine prava", rekao je Dejli.

Kako navodi Gardijan, Euleks se obratio sudu za radno pravo, na kojem je Bami pokrenula proces protiv njih, sa zahtevom za opštu tajnost i anonimnost koje bi se primenjivale na sve naredne faze procesa.

Time bi mediji bili sprečeni da izveštavaju o bilo kakvim detaljima suđenja, uprkos tome što su dosad pokazali veliku zainteresovanost za taj slučaj i o njemu su naširoko izveštavali, dodaje britanski list.

Bami je postala tužiteljka Euleksa 2008. godine, a tvrdi da je prošle godine bila primorana da napusti tu instituciju nakon što je pokušala da razotkrije korupciju i podmićivanje u najvišim redovima Euleksa.

Ona tvrdi da je do dokaza o korupciji došla na osnovu prisluškivanja jednog višeg državnog službenika, za kojeg se sumnjalo da vrši krivična dela.

Snimci njegovih razgovora su ukazali na to da viši zvaničnici Euleksa primaju mito u iznosima od više stotina hiljada evra.

Nakon što se požalila vlastima i zatražila punu istragu, Bami tvrdi da je verbalno napadana, blaćena u medijima i naterana da napusti Euleks.

Pre nego što je suspendovana, Bami tvrdi da je dve godine bila izložena nepravičnom tretmanu, pa su vršene čitave istrage povodom manjih prekršaja koje je ona navodno počinila, uključujući nepropisno parkiranje.

Euleks, međutim, tvrdi da je ona suspendovana zbog objavljivanja podataka iz poverljivih dokumenata, što Bami negira, tvrdeći da se medijima obratila tek nakon što je suspendovana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво