Читај ми!

Zatvorska kazna za lekare u slučaju "Decedra"

Prvi osnovni sud u Beogradu ponovo je osudio na po 15 meseci zatvora troje lekara privatne beogradske klinike "Decedra" zbog nesavesnog lečenja Jelice Radović (19), koja je 2006. preminula nakon operacije čukljeva na toj klinici.

Na po 15 meseci zatvora osuđeni su hirurg ortoped Slavko Tomić, kao i specijalisti anesteziologije Miodrag Stojanović i Olivera Jeremić zbog krivičnog dela "teško delo protiv zdravlja ljudi", prenosi Tanjug.

Njima je izrečena i mera bezbednosti zabrane obavljanja poziva, delatnosti i dužnosti u trajanju od po dve godine.

V. d. direktora klinike "Decedra" Svetlana Sremčević zbog krivičnog dela "nesavestan rad u službi" osuđena je na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana, uz istu meru bezbednosti četiri godine.

Sudija Ljudmila Miljković je u obrazloženju presude navela da je sud prihvatio veštačenje sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Novom Sadu koji smatra da je uzrok smrti bila sepsa.

Prema njenim rečima, optuženi lekari su očigledno nesavesno postupili, jer nisu preduzeli mere kako bi utvrdili razlog pogoršanja zdravstvenog stranja Jelice Radović nakon operacije.

Ta presuda je prva odluka u istoriji pravosuđa kojom su lekari osuđeni na zatvorske kazne zbog propusta u radu, izjavio je advokat porodice Marko Kastratović.

"Efektivna kazna je revolucija", kaže Kastratović navodeći da medicina i zdravstveni sistem mogu da budu izmenjeni jedino na način što će neko od lekara otići u zatvor.

Kastratović je rekao da je suštinsko pitanje to što je društvo dozvolilo da generacijama bahatost lekara, kod kojih svi pre ili kasnije moraju da odu, dođe do te mere da oni izgube poštovanje prema pacijentu i da prave greške koje, na nesreću, zbog banalnosti koštaju mlade ljude života.

Diana Radović, majka Jelice Radović, rekla je novinarima da je za njih kao porodicu svakako značajno da je presuda osuđujuća.

"Sada je u principu sve na sudijama Apelacionog suda koji nikako ne smeju da dozvole da podlegnu raznim uticajima korupcije, rođačkim i političkim vezama", rekla je Radovićeva.

Jeličin otac Veselin Radović rekao je novinarima da se nada da će ovoga puta postupak pred Apelacionim sudom "biti korektan u odnosu na prošli put".

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da će odluku o izjavljivanju žalbe na današnju presudu doneti nakon prijema pisanog otpravka. Ističe se da presudom nisu usvojene sankcije koje je predložilo tužilaštvo. 

I Slavko Tomić je najavio da će se žaliti na presudu. Novinarima je rekao da je sigurno da u tom slučaju sepsa nije uzrok smrti. Dodaje da je proces počeo tako što je podnosilac krivične prijave pre završetka obdukcije decidirano rekao da je uzrok smrti sepsa i posle devet godina niko u Srbiji ne sme da kaže da nije.

"Koga se boje, eskulapa iz Paraćina? Uzrok smrti je anesteziološki, ne može od hirurške spese neko da oboli za 15 minuta posle čiste ortopedske operacije", kaže Tomić i ističe da je tokom celog sudskog procesa želeo da se dođe do istine zbog čega je umrla Jelica Radović, a ne ko će biti oslobođen ili osuđen.

Tomić kaže da će pokušati pravnim sredstvima da se kao lekar suprotstavi bahatosti suda i sudskih veštaka, navodeći da je oštećen, da je profesor na Medicinskom fakultetu i da je imao više od 10.000 operacija.

To je druga prvostepena presuda, pošto je prvu kojom su lekari bili osuđeni na kazne zatvora ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi.

I na novu presudu stranke će imati pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu.

Prvom, ukinutom presudom lekari su bili osuđeni na iste kazne.

Jelica Radović je umrla 9. septembra 2006. godine.

Ona je 5. septembra 2006. godine operisana na klinici "Decedra", a njeni roditelji su narednog dana primetili da joj je loše.

Jelica je 8. septembra prebačena na Ginekološko-akušersku kliniku i posle u Urgentni centar, gde su lekari utvrdili da ima sepsu.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи