Читај ми!

Kosovo, otvoren put za formiranje specijalnog suda za zločine OVK

Poslanici u kosovskom parlamentu usvojili su u načelu nacrte zakona o Specijalnom sudu i Kancelariji specijalnog tužioca, kao i o pravnoj zaštiti i financijskoj podršci optuženih. Prethodno, kosovska skupština, pod velikim pritiskom SAD i EU, usvojila ustavne promene kojima se otvaraju vrata za formiranje specijalnog suda za zločine OVK. Glasanju prethodila žučna rasprava. "Ko bude glasao za ovaj sud, smatraćemo ga izdajnikom", upozoravaju veterani OVK, koji su Tačija gađali flašama.

Pretnje, uvrede i napadi flašama na Hašima Tačija i Agima Čekua prethodili su glasanju o ustavnim promenama, koje je kosovski parlament usvojio dvotrećinskom većinom i ispunio glavnu želju Zapada – da se što pre formira sud za procesuiranje ratnih zločina koje su počinili pripadnici nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova.

Ustavne promene podržala su 82 poslanika (parlament ima 120 poslanika), odnosno jedan više nego što je Hašimu Tačiju bilo potrebno da ostane najmoćnija ličnost na kosovskoj političkoj sceni. Protiv ustavnih promena glasalo je pet poslanika. 

Kosovska vlada sastala se odmah posle sednice parlamenta i usvojila predloge dva zakona ključna za formiranje novog suda. Zatim su i poslanici usvojili u načelu nacrt zakona o Specijalnom sudu i Kancelariji specijalnog tužioca, preneli su kosovski mediji.

Nacrt zakona nisu podržali poslanici Liste Srpske sa obrazloženjem da to ne bi bilo pravedno prema žrtvama optuženih. Zakon su podržali poslanici DPK, DSK i 6 Plus.

Skupština je večeras po ubrzanoj proceduri razmotrila i u načelu usvojila i predlog Zakona o pravnoj zaštiti i financijskoj podršci osoba optuženih u sudskim procesima pred Specijalnim sudom.

Za usvajanje zakona je glasao 61 poslanik, protiv je bilo 10 poslanika, dok je uzdržanih bilo 4 poslanikav. Ni taj predlog zakona nisu podržali poslanici Srpske liste.

Vanredna sednica kosovskog parlamenta počela je večeras sa zakašnjenjem.

Žučna rasprava uoči glasanja

Popodnevnom glasanju je prethodila žučna rasprava, tokom koje su opozicioni prvaci optuživali vladajuću koaliciju za izdaju i uspostavljae aparthejda na Kosovu.

Tači nije ostao dužan, pa je lidera pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija "podsetio" kako mu je tokom rata nudio pušku da se pridruži jedinicama OVK, ali je tadašnji studentski lider to, navodno, odbio. 

Tokom uzavrelog dana u holovima kosovskog parlamenta, Tači se u nekoliko navrata sastajao sa poslanicima svoje partije, podsećajući ih na cenu koju bi njihova stranka platila, ukoliko ustavne promene ne bi bile usvojene. 

"Ako želite kraj DPK, nemojte glasati za specijalni sud. Sa sudom ili bez njega, u trenutku kada ne budemo na vlasti, bićemo cilj optužbi vlasti koja dođe", rekao je Tači.

Tači je takođe najavio da će, ukoliko ne bude izglasan amandman i osnovan specijalni sud, biti raspisani novi izbori i da će, u tom slučaju, DSK, zbog iskazanog jedinstva, biti favorit pred međunarodnim faktorima na Kosovu.

Veterani OVK upozorili su poslanike da će "svakoga ko bude glasao za ustavne promene smatrati izdajnikom". Nekoliko desetina veterana OVK okupilo se u centru Prištine. Televizija Klan Kosova tvrdi da su demonstranti Tačija gađali flašama

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво