Читај ми!

Sud za zločine OVK, trka s vremenom

Specijalni sud za zločine Oslobodilačke vojske Kosova, kako stvari stoje, ni ove sedmice neće dospeti na dnevni red kosovskog parlamenta, uprkos tvrdnjama vladajuće koalicije da imaju više nego dovoljnu podršku poslanika za formiranje tog tribunala, pišu prištinski mediji.

Predsednik kosovske skupštine Džavit Haliti rekao je da formiranje specijalnog suda nije na dnevnom redu zasedanja u četvrtak, navodeći da je predsedništvo parlamenta spremno da tu tačku stavi na dnevni red kada god to zatraži vlada.

Ključni čovek u vladi Ise Mustafe, predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači čvrsto je obećao zapadnim diplomatama da će sud biti formiran pre avgustovske pauze u radu parlamenta, ali se sada čini da će to obećanje teško ispuniti, pre svega zbog zahteva nekolicine poslanika da se u radu suda garantuju "pravičnost i transparentnost".

Tačijevo obećanje, suštinski, proizvod je ogromnog pritiska Zapada, čiji su zvaničnici upozorili Prištinu da će, u slučaju da sud ne bude formiran u Prištini, podržati Rusiju u nastojanjima da se tribunal osnuje pod kapom Saveta bezbednosti UN.

Iako je Tači, prethodnih meseci, bio jedan od glavnih promotera formiranja suda, čitav niz zapadnih posmatrača, uključujući i predstavnike međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava, tvrdi da je nekadašnji politički lider OVK u stvari najveća smetnja novom tribunalu, štiteći na taj način "sebe i najbliže saradnike".

Sud za zločine OVK osmišljen je kao mesto na kojem bi se procesuirali nalazi međunarodne istrage, koja je pokrenuta posle objavljivanja izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, u kojem su navedene veze visokih zvaničnika OVK sa ratnim zločinima i organizovanim kriminalom.

Vlada u Prištini je navode Dika Martija odbacila kao neosnovane i protivne interesima Kosova, dok je Tači, svojevremeno, najavio privatnu tužbu protiv izvestioca Saveta Evrope. Priština je takođe odbacila tvrdnje da Tačijeva partija pokušava da odugovlači proces formiranja suda.

Istovremeno sa novim odlaganjem glasanja o sudu, premijer Isa Mustafa najavio je da će u septembru "rekonstruisati" vladu na čijem se čelu nalazi godinu dana, ali za sada nije poznato na koji će se način ova najava odraziti na glasanje u parlamentu.

Krajem juna, glasanje o formiranju suda je propalo, jer je sedam poslanika Demokratske partije Kosova glasalo protiv tog tribunala. Prema tvrdnjama iz Tačijeve partije, tokom vikenda broj "pobunjenika" sveden je na svega tri.

Vlada, ukoliko se odluči da taj predlog stavi na glasanje, sada navodno ima podršku 84 poslanika, odnosno tri više od dvotrećinske većine neophodne za usvajanje tog predloga.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво