Читај ми!

Kelečević: VRS nije proganjala Muslimane i Hrvate iz Bosanske krajine

Haški proces Ratku Mladiću nastavljen je iskazom svedoka odbrane Boška Kelečevića koji je negirao da je Vojska Republike Srpske proleća 1992, proganjala Muslimane i Hrvate iz Bosanske Krajine.

Kelečević, koji je tada u činu pukovnika bio načelnik štaba Prvog krajiškog korpusa VRS, posvedočio je da je ta vojska vodila "otadžbinsko-odbrambeni rat", prenosi Beta.

Nakon što mu je zastupnik optužbe predočio uputstvo Glavnog štaba VRS da se bosanski Srbi "moraju boriti za odvajanje od Muslimana i Hrvata... i stvaranje srpske države", Kelečević je potvrdio da to "jeste" bio cilj rata, po viđenju Generalštaba VRS.

Ratni komandant VRS, general Mladić (73) optužen je za progon nesrpskog stanovništva širom BiH. Po optužnici, taj progon je u nekim opštinama Bosanske krajine, poput Prijedora, imao razmere genocida.

Kelečević je, međutim, tvrdio da su Muslimani i Hrvati "svojom željom" napustili to područje.

Na pitanje tužioca Artura Traldija da li je znao da je po 4.000 muslimanskih civila u dva voza bilo "proterano" iz Prijedora, Kelečević je uzvratio da su „oni su svojom željom hteli da odu na druge prostore, njima je organizovan prevoz da odu".

Svedok je sugerisao da je prevoz organizovao "krizni štab u Prijedoru". Potvrdio je da ga je o tom vozu obavestio "pomoćnik komandanta za civilnu zaštitu".

Upitan da li je znao da je, otprilike u isto vreme, vozom transportovano i oko 4.000 Muslimana iz Bosanskog Novog, Kelečević je odgovorio odrečno, objašnjavajući da je "sve to širi prostor Prijedora".

Mladićev svedok tvrdio je da nije znao da je voz iz Bosanskog Novog bio zaustavljen u Doboju i da su svi vojno sposobni muškarci bili odvojeni, a potom vraćeni u Bosanski Novi, gde su bili pritvoreni.

Proboj Posavskog koridora, u cilju spajanja zapadnih srpskih teritorija s istočnim i samom Srbijom, po Kelečeviću, bila je "odbrambena operacija", jer je neprijatelj došao nadomak Doboja i pretio je da "preseče RS".

Pošto mu je tužilac Traldi citirao reči generala Mladića da je to bila "obimna ofanzivna operacija", Kelečević je dodao da je bilo i ofanzivnih i odbrambenih dejstava".

"Borbenim dejstvima", svedok je pripisao i razaranja kod Odžaka, tokom sukoba oko koridora, kao i bekstvo tamošnjeg nesrpskog stanovništva.

Na pitanje tužioca zna li da je njegovom ratnom komandantu generalu Momiru Taliću pred Tribunalom suđeno po optužbi za genocid i druge zločine, Kelečević je odogovrio da ga ne smatra ratnim zločincem, niti da je odgovoran za ta dela".

Proces generalu Taliću nije bio dovršen, zato što je umro dok je bio na privremenoj slobodi.

Unakrsno ispitivanje Kelečevića, tužioci će nastaviti sutra.

Optužnica generala Mladića tereti i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво