Читај ми!

Jablanović: SB treba da formira Specijalni sud

Predsednik liste "Srpska" Aleksandar Jablanović ističe da zvaničnoj Prištini ne bi trebalo dati drugu priliku da formira Specijalni sud za ratne zločine OVK, već da bi sud trebalo da formira Savet bezbednosti UN.

Aleksandar Jablanović je u izjavi za Tanjug podsetio da Srbima nikada nije data druga šansa, te bi bilo pogrešno ako međunarodna zajednica da drugu priliku Prištini da formira Specijalni sud za ratne zločine OVK.

Predsednik liste "Srpska" ocenjuje da je Savet bezbednosti UN instanca koja može da osnuje Sud "po mnogo merodavnijim kriterijumima".

"Sud će sigurno biti osnovan, a ja da se pitam ne bih im dao drugu šansu jer je velika šansa prokockana, srpske žrtve su pale 1998. i 1999. godine i nijedan sud ih neće vratiti. Tako da ne treba da srljamo u izglasavanje nekih nepovoljnih rešenja", ukazuje Jablanović.

Prema njegovim rečima, odgovornost za neuspostavljanje Specijalnog suda leži isključivo na stranci Hašima Tačija, jer su njegovi poslanici izvršili opstrukciju prilikom glasanja.

Da li je bilo planirano ili ne, kaže, nije naše da ulazimo u to.

Jablanović ocenjuje da je kosovska skupština napravila veliki debakl u sopstvenom dvorištu ne uspevši da izglasa zakone i ustavne amandmane, što je bila međunarodna obaveza vlasti u Prištini.

"Sama činjenica da Skupština nije izglasala nacrt zakona o Specijalnom sudu i amandmane govori o tome da ne postoji spremnost i volja političkih lidera kosmetskih Albanaca i njihovih predstavnika u Skupštini Kosova da priznaju da su se na Kosovu desile i srpske žrtve, da su stradale pod teškim zločinima u krvavom piru OVK", naglašava Jablanović.

Dodaje da je došlo vreme da se taj pir istraži, da se zločini imenuju i zločinci kazne.

"Poslanici Srpske liste su podržali izglasavanje ustavnih amandmana ali to nije bilo dovoljno", zaključuje Jablanović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи