Читај ми!

Veselji poziva na novu raspravu, opozicija protiv

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji pozvao je šefove parlamentarnih grupa na održavanje nove sednice parlamenta na kojoj bi se diskutovalo o usvajanju ustavnih amandmana i zakona o formiranju specijalnog suda za ratne zločine koje je počinila tzv. Oslobodilačka vojska Kosova.

Parlamentarna opozicija, međutim, smatra da je skupština stav o tome izglasala u petak i da vlada nema prava više da u proceduru stavlja amandmane koje su poslanici odbili da prihvate, prenosi Tanjug.

Kosovski parlament je većinom glasova u petak odbio da izglasa ustavne amandmane koji bi omogućili formiranje specijalnog suda. Za takvu odluku je bila potrebna dvotrećinska većina, a uskratili su je sedmorica poslanika Demokratske partije Kosova Hašima Tačija.

Poslanica pokreta Samoopredelenja Albulena Hadžiu je rekla da su opozicione partije u kosovskoj skupštini spremne za konsenzus gde bi se glasalo za jedan specijalan sud, koji bi se bavio svim zločinima počinjenim na Kosovu.

Hadžiu smatra da ponovno stavljanje amandmana i zakona u parlamentarnu proceduru predstavlja "pritisak i nasilje nad poslanicima". Hadžiu je rekla da će o budućim koracima opozicije parlament biti blagovremeno obavešten.

Šefica parlamentarne grupe Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj Bujupi je rekla da je ta stranka predlagala alternativu specijalnom sudu.

"Mi smo diskutovali o odluci koju je skupština donela prošle nedelje. Kao ABK i kao opozicija mi smo potvrdili našu odluku i rekli svoje u petak. Mi smo predlagali alternativu specijalnom sudu koja predviđa formiranje takve pravosudne institucije unutar Kosova", rekla je ona.

Inače, Kosovo je pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice da konačno ispoštuje preuzetu obavezu i formira specijalni sud za zločine koje je počinila tzv. OVK.

Amerikanci su Prištini poručili da više neće blokirati donošenje takve odluke u Savetu bezbednosti UN.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи