Za zločin u Belom Manastiru osuđenima ukupno 35 godina

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu ponovo je na ukupno 35 godina zatvora osudilo trojicu bivših pripadnika SUP-a Beli Manastir, zbog optužbi da su ubili najmanje šest civila u toj hrvatskoj opštini 1991. godine.

Zoran Vukšić osuđen je na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, Slobodan Strigić na 10, a Branko Hrnjak na pet godina zatvora, prenosi Tanjug.

Na iste zatvorske kazne optuženi su bili osuđeni i prvom presudom koju je bio ukinuo Apelacioni sud i naložio da im se suđenje ponovi, dok je jednom optuženom potvrdio zatvorsku kaznu od godinu i po dana.

I na ovu presudu tužilaštvo za ratne zločine kao i optuženi i njihovi branioci imaju pravo da ponovo ulože žalbu Apelacionom sudu, koji će doneti pravosnažnu presudu.

Optužnica tužilaštva za ratne zločine tereti Zorana Vukšića, Slobodana Strigića, Branka Hrnjaka i Velimira Bertića, koji je pravosnažno osuđen, da su kao pripadnici Jedinice za posebne namene iz sastava policijskih oružanih grupacija SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem ubili najmanje šest civila nesrpske nacionalnosti.

Na teret im se stavljaju i protivzakonita zatvaranja, povređivanje telesnog integriteta, zastrašivanje, teror, mučenja i nečovečna postupanja.

Državno tužilaštvo Hrvatske ustupilo je 2008. godine Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije taj predmet Županijskog suda u Osijeku, na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu učinilaca krivičnih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida.

Presuda je ranije potvrđena Velimiru Bertiću sa kaznom od godinu i šest meseci zatvora zbog izvršenja krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво