Читај ми!

Formiranje suda za OVK, kosovski parlament polarizovan

Kosovski parlament sutra će razmatrati usvajanje ustavnih amandmana i nacrt zakona za formiranje Specijalnog suda za ratne zločine pripadnika bivše OVK. Opozicija traži da se glasa protiv, a vladajuće stranke tvrde da je Kosovu sud potreban kako bi se dokazalo da je borba OVK bila čista. Ipak, neki poslanici vladajuće koalicije smatraju da usvajanje amandmana nije pravdena odluka.

Najavu formiranja Specijalnog suda na albanskoj političkoj sceni na Kosovu doživljavaju kao suočavanje sa prošlošću i stavljanje na stub srama za događanja tokom sukoba od 1998. do 2000. godine. Iz albanskih stranaka vladajuće koalicije navode da je osnivanje Specijalnog suda međunarodna obaveza.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije Adem Grabovci ističe da ta stranka na želi da politizuje ovo pitanje. Dobili smo poverenje građana i trudićemo se da branimo njihove interese. Nema potrebe da strahujemo, već da branimo interese naše borbe, naše čiste borbe, napominje Grabovci.

Ismet Bećiri, šef poslanika Demokratskog saveza Kosova kaže da će glasati za amandmane. Hoćemo da preuzmemo odgovornost i da dokažemo još jednom da smo mi vodili čistu borbu, borbu koju niko ne može da ospori.

Opozicione stranke su nedvosmisleno protiv formiranja suda.

"Ovo je bez presedana, ovo je jedini sud koji će se baviti ekskluzivno članovima oslobodilačke vojske Kosova i Albancima kao nacije", smatra Glauk Konjufca, šef poslaničkog kluba pokreta Samoopredeljenje.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj poručuje da su iz te stranke jako zabrinuti. Vlada Kosova je pokazala svoju nesposobnost i dovela do ovog stanja, navodi Ljekaj.

Za razliku od opozicije, dilema postoji u vladajućim strankama. Postavlja se pitanje da li će poslanici glasati za promenu ustava.

"Mada ima velikih dilema, mada neki misle da to nije pravedna odluka, ipak mislim da će ti amandmani dobiti većinu i da će se izglasati. Jel to raspoloženje svih poslanika? Ne da je raspoloženje, već svi misle da to mora tako", kaže poslanik Demokratskog saveza Kosova Sadri Ferati.

Srpski poslanici i politički predstavnici nemaju dilemu u vezi sa formiranjem Specijalnog suda.

Potpredsednik kosovske vlade Branimir Stojanović kaže da se čeka da Albanci postignu dogovor. "Očigledno je da sada veruju da će imati dovoljan broj da se zakon, odnosno izmene Ustava usvoje. Mi smo sve vreme bili tu i sada smo tu i verujem da ćemo uspešno to i uraditi", napominje Stojanović.

Prve optužnice u Specijalnom sudu mogu se očekivati početkom sledeće godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво