Читај ми!

Slučaj Šešelj: Koje su opcije pred Srbijom

Da se okonča privremena sloboda Vojislava Šešelja nije dovoljna odluka Žalbenog veća Haškog tribunala. Neophodno je da Hag izda nalog za hapšenje, a potom i da se poštuju sve zakonske procedure u Srbiji, objašnjava ministar pravde Nikola Selaković.

Ministarstvo pravde dobilo je zvanični zahtev Žalbenog veća Haškog tribunala za povratak Vojislava Šešelja u Haški pritvor. O tome su razgovarali i glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc i srpski ministar pravde Nikola Selaković. Koje su opcije pred Srbijom u ovom slučaju bila je tema emisije Upitnik.

(Snimak emisije "Upitnik" možete pogledati/preuzeti na našoj strani Emisije)

Ministar Nikola Selaković kaže da je neophodno je da Hag izda nalog za hapšenje, a potom i da se poštuju sve zakonske procedure u Srbiji.

"Nema slučaja gde izvršni organi vlasti odlučuju o izručenju međunarodnom krivičnom sudu ili drugoj državi", kaže Selaković.

Kako je rekao, tek poslednju reč ima ministar nadležan za pravosuđe, ali samo onda kada ispunjenost zakonskih pretpostavki utvrde pravosudni organi.

Za postupak je nadležan Viši sud u Beogradu, a zastupnik Srbije u ovom procesu Saša Obradović objašnjava da nema rokova kada bi mogao ili morao da se završi. Iako pravilnik Tribunala o postupku i dokazivanju ima prednost u odnosu na domaće zakonodavstvo, do sada to nije bilo prepreka. Svemu prethodi nalog za hapšenje.

"Zašto nema naloga, u svim dosadašnjim slučajevima je to postojalo, da li smatraju da je nalog neophodan pa su zaboravili ili smatraju da je dovoljno, smatram da nije, o tome ne odlučujem ima nadležnih organa", kaže Obradović.

Šešeljev pravni savetnik poručuje da će lider radikala i haški optuženik iskoristiti sve pravne norme pred domaćim zakonodavstvom. Podseća da je pušten na prvom mestu zbog dužine trajanja pritvora, tek potom zbog zdravstvenog stanja. Interesuju ga detalji posete tužioca Bramerca.

"Da li vam je Bramerc rekao kada će hapsiti", upitao je potpredsednik SRS-a Milorad Mirčić ministra pravde.

"Bramerc nije došao da hapsi, nego je to bila njegova redovna poseta, možemo da kažemo neko je programirao, moje je bilo da razgovaram, kao što sam rekao, Srbija ima zakonske procedure koje će poštovati", odgovara ministar Selaković.

Odluku o izručenju Tribunalu donosi nadležni sudija, a razmatraće se između ostalog i njegovo zdravstveno stanje. Šešelj na tu odluku ima pravo žalbe.

"Ako se upustimo u ovaj postupak, a država bi to morala, onda Šešelj ima puno pravo da dokazuje da suđenje nije bilo u razumnom roku i da nije pravično i fer", kaže Borivoje Borović, advokat.

Teško je predvideti kada bi mogao da se okonča proces koji je već jednom ispao iz koloseka, objašnjava pravni zastunik Srbije. Presuda Šešelju nije doneta ni posle 12-godišnjeg boravka u pritvoru.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво