Obradović: Ako i kada stigne nalog za hapšenje Šešelja, postupićemo po njemu

Koliko će Šešelju biti potrebno da pređe 1.700 kilometara do Haga, ne može se precizno izmeriti u danima, jer je za njegov povratak u pritvorsku jedinicu neophodno da, osim odluke Tribunala, u Beograd stigne i zvaničan nalog za hapšenje.

"Mi ćemo po nalogu postupiti, to je naša obaveza, a o samom zahtevu za vraćanje odlučiće nadležni sud po svojoj proceduri", rekao je zastupnik Srbije u ovom procesu pred Tribunalom Saša Obradović.

Saša Obradović je u izjavi RTS istakao da je u ovakvim situacijama predviđeno da postoji nalog za hapšenje.

"Ni u jednoj državi ne možete nekog uhapsiti bez naloga za hapšenje, to je taj formalni nedostatak koji nas sprečava danas da postupimo po odluci, odmah po datumu koji je naveden", objasnio je Obradović.

Kada primi takav nalog, Ministarstvo pravde dostavlja ga nadležnom sudiji i postupak je isti kao što je bio u slučajevima izručenja haških optuženika i kreće od početka. To znači da će sudija odlučiti o izručenju, nakon što utvrdi sve - od identiteta do zdravstvenog stanja.

Šešelj na tu odluku ima pravo žalbe, a na konačnu odluku o povratku potpis bi morao da stavi ministar pravde.

Advokat Tomislav Višnjić kaže da zdravstveno stanje procenjuju naši stručnjaci i da sud na osnovu njihovog mišljenja donosi odluku da li je neko sposoban da shvati značaj postupka koji se protiv njega vodi i da izdrži pritvor i put.

Ne ide dobrovoljno, a neće ni bežati, kaže Vojislav Šešelj koji je pre više od pola godine pušten iz Sheveningena zbog lošeg zdravstvenog stanja. Ovih dana, bavi se, kaže, stranačkim pitanjima.

"Vladu treba da pitate šta će da radi, a ne mene. Ja sam svoje rekao. Moraće da pogaze zakon jer zakon podrazumeva da njegove namere moraju biti u skladu sa ustavom, a ustav garantuje slobode i prava, a ja sam tamo bio 10 godina i tamo su mi prekršili sva ljudska prava garantovana međunarodnim konvencijama", rekao je predsednik Srpske radikalne satranke Vojislav Šešelj.

Kada god da se donese odluka o vraćanju Šešelja u Hag, zastupnik Srbije pred tim sudom ističe da stav Vlade Srbije nije adekvatno uvažen u ovom procesu, iako je morao da bude, na šta Srbija treba da ukaže sudijama.

"Mislim da nije u redu da se Tribunal na taj način ponaša prema vladi jedne zemlje, da je dovodi u ovakvu situaciju, da se meša u njenu političku scenu, podiže tenzije u društvu, narušava odnose u regionu, a sve to se desilo u ovom slučaju", istakao je Obradović.

Šestog novembra prošle godine Veće je donelo odluku da Šešelj bude privremeno pušten, a Vlada je prethodno Tribunalu dostavila uslovne garancije za njegovo puštanje. Potom, 22.maja Šešelju stiže zahtev da se vrati u Hag. U pritvorskoj jedinici boravio je gotovo 12 godina. Presuda nije doneta.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво