Ljajić: O Šešelju kada sagledamo sve aspekte slučaja

Odluku o vraćanju Vojislava Šešelja u Hag Vlada Srbije će doneti kada razmotri sve aspekte slučaja, rekao je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom Rasim Ljajić.

Vlada će odluku o vraćanju Vojislava Šešelja u Hag doneti kada razmotri sve aspekte slučaja, rekao je predsednik nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom Rasim Ljajić.

Rasim Ljajić je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da Srbija formalno nije dobila odluku Tribunala o Šešelju ali da svi znaju da ta odluka postoji.

"Obavešteni smo da je odluka žalbenog veća doneta u petak, prosleđena redovnim putem", naveo je Ljajić.

Objasnio je da će Vlada osluku o Šešlju doneti kada razmotri sve aspekte slučaja.

"Ono što je evidentno je da Šešelj ne može biti izručen 26. maja. Može, ukoliko on sam odluči da to učini. Tada nije u pitanju poštovanje zakona o saradnji s Tribunalom", objasnio je Ljajić.

Međutim, Ljajić je naveo da za Šešelja važe sve odredbe Zakona o saradnji s Tribunalom, kao da nikada nije bio u Hagu, i da mora da se pokrene kompletan postupak pred domaćim pravosudnim organima. Kako kaže, Šešelj ima pravo i na žalbu na odluke domaćih sudova, tako da sve to traje namanje 10 do 14 dana.

Ljajić je istakao da o zdravstvenom stanju Šešelja zna samo ono što pročita iz novina.

Takođe, naveo je i da Tribunal preuzima veliku odgovornost jer je iz zdravstvenih razloga pustio Šešelja. Navodi i da je zato reč o svojevrsnom presedanu.

"U svakom slučaju država će tražiti neka dodatna pojašnjenja od samog Tribunala", rekao je Ljajić.

Ljajić, koji je i potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, navodi da slučaj ima i svoje političke implikacije.

"Umesto da se bavimo rešavanjem velikih, ekonomskih, socijalnih problema, mi se ponovo bavimo Haškim tribunalom, iako Srbija ispunjava sve svoje obaveze", poručio je Ljajić.

Takođe je rekao da postoji opasnost da glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc eventualno u izveštaju SB napiše da Srbija nedovoljno ili nepotpuno sarađuje s Tribunalom, što, kako je istakao, nije tačno.

"Vraćamo se tamo gde smo bili pre sedam ili osam godina, prema tome, sva ova brljotina samog Tribunala ima svoju političku cenu, a jedino tu cenu plaćamo mi", naveo je potpredsednik Vlade i podsetio da Srbija nema otvorenih pitanja sa Tribunalom.

Zaključio je da će se Vlada, kada bude odlučivala o Šešelju rukovoditi sa dva osnovna elementa.

"To je da očuvamo političku, društvenu i svaku drugu stabilnost u zemlji i druga stvar, moramo da poštujemo domaće zakonodavstvo i naše zakonske odredbe i to je siguran put da nećemo napraviti grešku", objasnio je Ljajić.

Ne plašimo se cirkusa, ovo što je Hag napravio je cirkus sam po sebi, dodao je Ljajić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво